Puigneró reclama peatges al govern central després considerar-los un espoli

El govern d’Espanya respon al vicepresident català que estudia alternatives, però que ara “no és el moment”

Jordi Puigneró
Jordi Puigneró

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha reclamat aquest dimecres al govern d’Espanya que apliqui a les autopistes algun sistema de pagament per ús i que “qui contamini més pagui més”. De fet, ha cridat a l’executiu central a “asseure’s en una taula” i definir, així, un model de finançament just.

Puigneró ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa sobre el primer aniversari de la supressió dels peatges de les autopistes catalanes. L’any passat, precisament, el vicepresident català havia considerat un “teleatrac” i un “espoli” de 50 anys xifrat en 752 milions d’euros anuals els peatges a Catalunya, i havia dit que l’Estat central “hauria de demanar-nos perdó”.

El govern d’Espanya, per boca del secretari general d’Infraestructures del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Xavier Flores, ha respost a la petició d’un sistema de pagament per ús plantejada per Puigneró que “ara no és el moment” d’abordar-lo, i ha manifestat que el ministeri està estudiant “alternatives” sobre mecanismes de pagament. L’estudi d’aquests possibilitats, segons ha afegit, tindrà una durada aproximada d’un any. Per això, la previsió és que no s’apliqui cap sistema de pagament a l’AP-2 i l’AP-7 abans del 2025.

Ara fa un any, 556 quilòmetres de vies ràpides de les quals són titulars el govern central i el de la Generalitat van quedar lliures de peatges. En aquest temps, l’estalvi per als usuaris ha estat d’uns 600 milions d’euros, segons el Ministeri de Transports, i el trànsit a l’AP-2 i l’AP-7 s’ha incrementat en un 122% i un 40%, respectivament.

(Visited 305 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari