La inflació interanual afluixa l’agost

Els carburants s’abarateixen, però s’encareixen la llum i els aliments

Omplint el dipòsit de gasolina (Jeso Carneiro, Flickr)
Omplint el dipòsit de gasolina (Jeso Carneiro, Flickr)

L’Índex de Preus al Consum (IPC) ha moderat la seva taxa interanual quatre dècimes aquest mes d’agost, segons les dades avançades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) aquest dimarts. Aquesta dada arriba després que l’IPC del juliol, del 10,8% interanual, assolís el seu cim des del 1984.

Aquesta frenada trenca tres mesos seguits d’increments interanuals, que van començar el mes de maig (8,7%), van seguir el juny (10,2%) i van fer cim el juliol (10,8%). No obstant això, l’agost és el tercer mes consecutiu amb la inflació interanual per sobre del 10%.

L’INE atribueix la moderació de la dada interanual sobretot a la caiguda dels preus dels carburants, però també a l’abaratiment dels combustibles líquids. En canvi, s’han encarit l’electricitat, els aliments i la restauració.

La inflació subjacent, que no computa els aliments no elaborats ni els productes energètics, ha pujat fins al seu valor més gran des del gener del 1993, el 6,4%, després d’un increment de tres dècimes aquest mes d’agost.

L’INE preveu publicar les dades definitives sobre l’IPC d’aquest mes el pròxim 13 de setembre.

 

(Visited 88 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari