Conseqüències de la sequera a Catalunya: restriccions, garrafes i dutxes escasses

L'alerta hidrològica s'ha activat en 279 localitats catalanes, on viuen més de 683.000 persones

Restes de l'esglèsia al Pantà de Sau a Osona (Wikimedia Commons)
Restes de l'esglèsia al Pantà de Sau a Osona (Wikimedia Commons).

Canvis d’horari de les rutines, dutxes escasses i problemes per rentar els plats són només algunes de les conseqüències que la sequera està tenint a Catalunya i que estan patint ciutadans com els veïns de poblacions de la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Els pantans catalans estan per sota del 39% de la seva capacitat. S’ha activat l’alerta hidrològica a 279 localitats catalanes, on viuen més de 683.000 persones, i ja està tenint conseqüències en el subministrament d’aigua en aquesta zona de Tarragona.

Restriccions horàries

El 17 d’agost l’Ajuntament de L’Espluga de Francolí (Tarragona) va començar a tallar el subministrament d’aigua de deu de la nit a set del matí per la disminució progressiva dels nivells dels seus pous i la falta de pluja. Ha demanat a municipis propers que els facin arribar camions cisterna per proveir als seus veïns.

“Reguem els jardins amb aigua no potable i no omplim les piscines. A les cases més antigues deixem garrafes amb aigua dins del bany per poder usar-la durant les hores restringides”, ha explicat Olga Herrerias, veïna de l’Espluga de Francolí, en declaracions a El Periódico de Catalunya.

Les restriccions en l’ús de l’aigua s’han realitzat en diversos municipis de la Conca de Barberà com Santa Coloma de Queralt, Passanant i Belltall, Llorac, Forès, Les Piles i Sarral.

La “mala gestió” de l’aigua

L’Ajuntament de Passanant i Belltall també ha tallat el subministrament durant 12 hores cada dia, de set de la tarda a set del matí, perquè els pous s’han assecat, segons ha informat la regidora de Cultura i Ruralitat, Míriam Berengué. “Aquesta sequera ha perjudicat els nostres cultius i ha causat incendis”, ha explicat.

Berengué ha denunciat que s’ha hagut de realitzar restriccions per la “mala gestió política” d’institucions com el Consell Comarcal i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que, ha assegurat, “també són responsables d’aquesta situació”. “Per què no tenim depuradores i per què encara mantenim una gestió de l’aigua del segle passat?”, ha qüestionat.

L’edil no entén per què “tants pobles no tenen aigua potable en ple segle XXI”. “Hi ha pobles que porten mesos sense aigua. Sembla que ens vulguin deixar morir abandonats”, ha lamentat.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides