El Govern central salva el decret d’estalvi energètic amb els vots favorables d’ERC, Bildu i PDECat

El text es tramitarà com a projecte de llei i els partits podran introduir-hi modificacions

Raquel Sánchez Jiménez

El Congrés dels Diputats ha validat aquest dijous el decret de mesures d’estalvi energètic del Govern de Pedro Sánchez gràcies als vots dels socis d’investidura. El PNB, ERC, Bildu, Más País i el PDECat han votat favorablement, i el decret ha tirat endavant amb 187 vots a favor,  161 en contra, entre ells el PP, Vox i Junts i una abstenció.

No obstant això, l’executiu de Sánchez ha hagut d’adquirir diversos compromisos amb els socis parlamentaris per aconseguir el seu suport, el principal no allargar el termini per presentar les esmenes més de quatre setmanes. Amb ERC, s’ha compromès a oferir una moratòria fins al 30 de novembre a les pimes i als autònoms per tal que puguin afrontar les obligacions que dicta el decret, així com a donar un finançament addicional a les comunitats per sufragar les actuacions i les corresponents inspeccions.

Aquest darrer compromís també l’ha adquirit amb el PDECat, qui ha assenyalat que l’executiu ha posat sobre la taula ajuts per un valor total de 100 milions d’euros per a les comunitats autònomes. Pel que fa a Bildu, ha pactat el compromís de revisar a l’alça, reformular i accelerar els objectius continguts a la Llei de Canvi Climàtic, amb les corresponents inversions, i començar a planificar amb les comunitats estratègies a mitjà i llarg termini per transformar models de producció i consum més eficients i amb més pes de les energies renovables.

Junts i la CUP han mantingut el ‘no’ que ja havien confirmat amb anterioritat. Junts considera un “xantatge” que el decret barregi temes, titllant la norma com a “macedònia”. A més, ha carregat contra els partits que es “rendeixen a aquest xantatge”, en una evident al·lusió als republicans. La CUP també ha censurat que es barregin temes i ha opinat que és un greu error focalitzar la crisi energètica en Rússia perquè aleshores no es posa el focus en “aspectes de fons” com l’emergència climàtica.

(Visited 56 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari