Espanya encarrega un estudi per determinar el nou sistema de finançament de les autopistes

Realitzarà el treball la consultoria pública Ineco i els resultats s'haurien de saber d'aquí a deu mesos

Peatges a les carreteres catalanes

El govern espanyol ha encarregat un estudi per analitzar quin sistema de finançament de peatges implementarà a totes les autopistes de l’estat a partir del 2024. De fet, és un dels compromisos que va adoptar amb Brussel·les a canvi de rebre 70.000 milions d’euros dels fons europeus.

Una de les primeres fórmules que s’analitzaran serà si, d’una banda, s’adopta un sistema de vinyetes, el Via-T en el cas d’Espanya, i, per tant, es paga una quantitat fixa a l’any per poder circular; o, d’altra banda, si s’adopta un sistema de peatges que costin en funció de la distància de cada recorregut. També analitzarà si la mesura afecta només les autopistes estatals, les autonòmiques o fins i tot qualsevol carretera.

L’estudi tindrà en compte alhora si cal aplicar sistemes de pagament progressiu per no perjudicar els més vulnerables. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, va descartar obrir el debat amb el sector al juny perquè la situació econòmica era complicada.

Tot i això, la mesura no ha quedat en un calaix i l’objectiu és alinear el sistema espanyol amb el de la majoria de països europeus. Per exemple, a Itàlia, França i Portugal ja s’apliquen peatges de manera generalitzada. La DGT ha demanat l’estudi a la consultoria pública Ineco i l’haurà de redactar en un termini de deu mesos.

(Visited 63 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari