Qui va dir que la batalla de l’Ebre es va fer durar molt perquè morissin el màxim nombre de catalans dels dos bàndols?

Josep Espar Ticó. En una entrevista publicada a Nació Digital el 23 d’agost del 2020, el fundador i mecenes de Convergència Democràtica de Catalunya recentment traspassat va afirmar: “Hi ha la batalla de l’Ebre, en la qual enfronten les joventuts del biberó de la República amb el Terç de Nostra Senyora de Montserrat, i fan durar molt la batalla a fi que no morin només els joves del cantó republicà sinó també els del franquista. Perquè eren catalans. Era eliminar joventut catalana. Va ser una batalla contra Catalunya”. Els combats d’aquesta batalla van durar 115 dies entre el juliol i el desembre del 1938.

Espar Ticó feia aquest comentari per justificar una idea que havia manifestat prèviament a l’entrevista segons la qual, després d’escoltar el “mestratge” de Joan Sales al món universitari i Raimon Galí, a l’escoltisme, “vam arribar a la conclusió que la guerra, més que civil, va ser una guerra contra Catalunya”. La presidenta de JuntsXCat, Laura Borràs, va recuperar aquesta cita en el missatge que va penjar a Twitter en record seu i va afegir: “Sempre em va impressionar d’Espar Ticó, la lucidesa sobre la Guerra civil”.

Molts tuitaires van retreure Borràs que donés per bona aquesta versió de la guerra civil que va seguir al cop d’estat militar donat pel general Franco contra el govern de la República espanyola. Un d’ells, Adrià Oltra, li va demanar “Només i principalment contra Catalunya? Segur?”. I la presidenta de Junts va plegar veles: “Ni de bon tros, Adrià. Només faltaria”. Potser es va llegir alguns dels més de sis-cents missatges que li van dir de tot.

 

(Visited 516 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari