Elies Campo cobra 5.000 dòlars al mes de Citizen Lab per buscar nous telèfons d’independentistes que hagin estat espiats

“Segurament en puguem trobar més”, ha assegurat el coordinador de la campanya del CatalanGate

Elies Campo, el coordinador de la campanya batejada com 'CatalanGate', al programa 'FAQS' de TV3, el 23 d'abril passat

Citizen Lab, el laboratori de tecnologia i drets humans de la Universitat de Toronto que va publicar, el passat 18 d’abril, un informe batejat com CatalanGate segons el qual els telèfons de 65 persones partidàries de la independència havien estat atacats amb els programaris espies Pegagus o Candiru, està buscant més telèfons que hagin estat atacats o infectats. Així ho va reconèixer Elies Campo, coordinador d’aquesta campanya en representació dels seus impulsors independentistes, en una entrevista que li van fer a Sants 3 Ràdio aquest juliol. El periodista li va demanar si encara hi havia portes obertes en aquesta investigació i si pensava que hi pot haver més cassos que encara no hagin detectat. La resposta de Campo va ser: “No puc comentar coses que encara no estan publicades, però la teoria que tenim és que probablement hi ha més casos dels que tenim detectats. Segurament en puguem trobar més”.

Campo està treballant en aquesta campanya des de fa dos anys però Citizen Lab no el va contractar fins l’1 d febrer d’aquest any com a fellow assistant. Els contractes per aquesta categoria laboral poden ser per tres, sis, nou o dotze mesos. L’activista independentista català en porta ja set. Hi poden aspirar estudiants doctorats o post-doctorats i investigadors experimentats que hagin demostrat la seva habilitat o expertesa. Campo no compleix cap d’aquests requisits perquè no va acabar la seva carrera d’Enginyeria de Telecomunicacions al centre universitari La Salle-URL i al seu currículum hi consta com a experiència 1 any i 8 mesos com a empleat de l’empresa Whatsap i 6 anys i 4 mesos com a responsable de Creixement, Partenariat i Desenvolupament de Negocis de Telegram. Remi Vaughn, portaveu de Telegram, però, va explicar a EL TRIANGLE que Campo menteix quan diu que va treballar a Telegram, que mai no l’han contractat i molt menys com a responsable de res. El sou que cobren els assistant fellows de Citizen Lab és de 5.000 dòlars al mes.

L’editor i director del digital El Nacional, José Antich, va escriure en una editorial, publicada pocs dies després que Campo declarés que Citizen Lab està buscant nous telèfons espiats, que “consta que hi continuen treballant després del primer lliurament de noms i que només és qüestió de temps”. Per Antich, “és important que Citizen Lab doni tard o d’hora noves notícies de la seva investigació” per evitar que “el cas de l’espionatge acabi desfigurant-se”. En una línia similar s’expressava Gonzalo Boye, advocat de l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont, que, en un altre article d’El Nacional, considerava que el que s’ha publicat del CatalanGate “no és més que la punta d’un iceberg que molts no volen veure”.

Citizen Lab s’ha negat sistemàticament a aportar les dades que permetin contrastar la validesa i fiabilitat de les seves afirmacions sobre persones espiades, malgrat que diversos experts en ciberseguretat els ho ha demanat. Aquesta actitud dona arguments als que sospiten que part de les víctimes de l’espionatge són falsos positius. A les sospites generades pel rigor del CatalanGate d’aquest laboratori canadenc hi ajuden les contradiccions entre les seves dades i les declaracions d’algunes de les persones presumptament espiades. Una d’elles, Jordi Sánchez, va afirmar en un vídeo de l’Assemblea Nacional Catalana que en una primera revisió no van detectar que el seu telèfon hagués estat atacat però que Elies Campo va insistir perquè li tornés a deixar i aleshores hi van trobar 25 atacs el 2017.

(Visited 351 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari