A qui no li agrada la proposta que l’IEC accepti la paraula “xiringuito”?

A Josep Maria Virgili i Ortiga. El passat 6 d’agost, Carles Vilarrubí, president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, va publicar un article a La Vanguardia on demanava que l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) inclogui la paraula ‘xiringuito’ al diccionari normatiu de la llengua catalana. Josep Maria Virgili i Ortiga, catedràtic emèrit d’institut de llengua catalana, membre del grup de treball Koiné i referent i mestre en qüestions lingüístiques per molts independentistes, no hi està d’acord.

En un missatge a Twitter, Virgili s’ha oposat a l’acceptació acadèmica d’aquesta paraula i, a més, ha aprofitat per carregar contra TV3. Aquesta piulada, escrita el 15 d’agost, deia: “Que en la promoció del seu programa a @tv3cat (@JocdeCartesTV3) Marc Ribas digui castellanades com “chiringuito” o “banyito” no demostra que sap poc català, no us confongueu en això (tothom ho sabria dir bé). Demostra el menyspreu de TV3 per la llengua catalana. Adoneu-vos-en”. I adjuntava una imatge de Marc Ribas fent el seu programa, un dels de més audiència de TV3.

El tuit de Virgili ha aconseguit prop de mil ‘m’agrada’ i entre els comentaris dels usuaris hi ha divisió d’opinions. Algun tuitaire ha recordat que Ribas també utilitza la paraula ‘guingueta’ enlloc de ‘xiringuito’ de tant en quan. Al fil d’aquest post hi ha divisió d’opinions. N’hi ha que consideren que “hi ha una operació des de dins de casa per castellanitzar el català per després fer-lo desaparèixer o que quedi com una llengua residual o provinciana, començant per l’Institut d’Estudis Catalans i ER” i n’hi ha que creuen que “Guingueta no ho diu ni Deu”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides