Els veïns reclamen descontaminar la platja de La Mora a Badalona

La zona està contaminada per metalls pesants de l'antiga fàbrica Cros que estava en funcionament durant els anys 80

Platja de La Mora, Badalona
Platja de La Mora, Badalona.

Gairebé 40 anys després, la platja de La Mora de Badalona, entre el barri homònim i el port de la ciutat, continua estant contaminada pels metalls pesants de la industrialització dels anys 80. Tant de temps sotmesa a la contaminació dels terrenys ha desencadenat en un problema de salut pública i els veïns han reclamat que se solucioni el més aviat possible.

Fa 35 anys es van vendre els terrenys de l’antiga fàbrica Cros a la Corporació Metropolitana i es va urbanitzar la zona de La Mora. En l’actualitat, està composta per la zona residencial del barri que porta el mateix nom i pel port de Badalona.

Fa tres anys una empresa especialitzada va explorar els terrenys i va descobrir que hi havia concentracions d’elements químics cancerígens que suposaven un problema de salut pública per a les persones (arsènic, seleni i crom).

Competència del Govern d’Espanya

L’ajuntament assegura que està treballant en la descontaminació d’aquests solars. Ha recordat que la regeneració de la platja de la Mora és competència del Ministeri de Transició Ecològica.

“El cost de descontaminació de tots els terrenys és molt elevat i el ministeri mai ha donat resposta per invertir en ells. Des de l’ajuntament, hem anat descontaminant els solars, però aquest procés es va realitzant de manera molt lenta i progressiva”, ha informat Rosa Trenado, regidora de Medi Ambient i Benestar Animal de l’Ajuntament de Badalona.

Augment de la contaminació

Montse Martínez, portaveu de l’associació de veïns de la Mora, ha explicat que els ciutadans han de mirar la mar a través d’una reixa. “A causa d’unes pluges torrencials l’any 2017, el col·lector de Llevant es va trencar i amb les obres de reparació es va crear un espigó que va acabar amb la platja i el passeig marítim que hi havia fins al moment”, ha indicat.

Amb el moviment de terres que va suposar la reparació del col·lector, l’arsènic i altres elements contaminants van quedar a la vista i van haver de posar reixes a la platja perquè ningú passés, perquè era altament contaminant”, ha afegit.

Els veïns han reclamat que se solucioni ja el problema que suposa viure a una zona contaminada per metalls pesants. La contaminació de la zona continua augmentant pels temporals i les barreres que van posar en el moment ja estan deteriorades.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides