El preu de la llum puja tres vegades menys a Espanya que a Europa

A l’estat ha crescut un 35% i als altres sis principals països europeus, un 102%

Bombeta (Arek Socha, Pixabay)
Bombeta (Arek Socha, Pixabay).

El topall al preu del gas al mercat elèctric funciona després de dos mesos des de la posada en marxa. Espanya ja no és un dels països més cars. És un dels més barats.

El preu de la llum a Espanya està creixent ara tres vegades menys que la mitjana dels principals països europeus. També ha influït el cost menor del combustible. A les últimes setmanes el mercat del gas ibèric (Mibgas) s’ha desacoblat del mercat de referència europeu (TTF holandès).

Entre el 15 de juny i el 15 d’agost, el preu de la llum al mercat majorista espanyol ha registrat una mitjana de 254’74 euros per megavat-hora (MWh), que és la suma del preu ‘pool’ i la compensació. Ha crescut un 35% en comparació a la mitjana del mes anterior a l’entrada en vigor del mecanisme (del 15 de maig al 14 de juny), segons les dades de l’operador del mercat ibèric, OMIE.

L’excepció ibèrica

L’augment mitjà va ser del 102% als altres sis principals països europeus (França, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Països Baixos i el Regne Unit). La pujada de preus a Espanya ha estat tres vegades inferior a la de la mitjana d’aquests països.

A Espanya, sense l’excepció ibèrica que limita el preu del gas, el preu mitjà de la llum els dos últims mesos seria de 299’46 euros MWh, un 17’7% més que l’actual. Amb el mecanisme, un consumidor de tarifa regulada (PVPC) que al març va pagar uns 100 euros de factura, pagarà al juliol 81’23 euros, un 14% menys del que hagués pagat sense topall.

(Visited 58 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari