Barcelona sobreviu a un mes de calor extrema històrica

Els dies d'altes temperatures són cada vegada més freqüents, intensos i prolongats per la crisi de l'escalfament global

Platja de Barcelona
Platja de Barcelona.

Estem sofrint un dels estius més càlids de la història. Barcelona ha registrat temperatures molt per sobre de l’habitual durant els últims 30 dies des de la intensa onada de calor de mitjan de juliol. Aquest divendres, 12 d’agost, ha estat més càlid que el 98’6% de tots els 12 d’agost registrats des dels anys vuitanta.

Al Raval, la temperatura mitjana ha estat de 30 graus durant un mes i amb màximes de fins a 33 °C. Les nits han estat insuportables amb temperatures per sobre dels 25 graus que dificulten dormir bé, segons els experts. Les matinades més caloroses han pujat fins als 30 °C.

La humitat ha intensificat la calor extrema. Fa setmanes que no ha baixat del 50% i alguns dies s’han registrat índexs per sobre del 70%.

Conseqüències de l’escalfament global

La crisi de l’escalfament global està provocant que els dies de temperatures extremes siguin cada vegada més freqüents, intensos i prolongats. Les onades de calor extrem abans es produïen cada 50 anys. Ara és gairebé cinc vegades més probable que pugin les temperatures fins a un grau per sobre del que fa un segle es considerava normal, segons l’informe del Panell Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC).

L’onada de calor de mitjan de juliol ha estat una de les més extremes de la història d’Espanya. Es va superar fins a 4’2 graus els valors normals per a aquesta època de l’any. Aquest juliol s’ha proclamat com el més calorós des que es van començar a registrar dades. Agost continua immers a una onada de calor extrem i prolongat.

El nombre de dies a l’any que se superen els llindars de temperatura d’onada de calor a la Península Ibèrica s’ha duplicat des del 1984, segons una anàlisi de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). Les nits de temperatures superiors als 25 graus s’han multiplicat per deu a les 10 capitals espanyoles més poblades, on viu una quarta part de la població.

(Visited 85 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari