Quin històric pujolista demana que l’IEC incorpori la paraula ‘chiringuito’?

Carles VIlarrubí a la comissió Pujol
Carles VIlarrubí a la comissió Pujol

Carles Vilarrubí i Carrió. L’home que va passar de fer de xofer de Jordi Pujol en els anys de la transició a marit de Sol Daurella, la dona més rica de Catalunya, i a presidir actualment `l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha demanat a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) que inclogui la paraula ‘chiringuito’ al diccionari normatiu de la llengua catalana.

Vilarrubí ha fet aquesta petició a través d’un article publicat a La Vanguardia el passat 6 d’agost en el qual defensa que ‘chiringuito’ és “una paraula insubstituïble, d’ús habitual entre la majoria dels parlants i als àmbits econòmics i professionals concernits”. Recorda en l’article que han utilitzat aquesta paraula escriptors com Quim Monzó, Josep Pla, Joan Fuster o Montserrat Roig. Fa aquesta sol·licitud en nom de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i argumenta que la reivindicació del terme ‘chiringuito’ és “el resultat del fet que la nostra societat l’ha assumit amb èxit, amb independència del seu origen castellà, i ja forma part de la nostra visió del món”.

El català normatiu tradueix ‘chiringuito’ per ‘guingeta’, però Carles Vilarrubí considera aquesta opció “un substantiu d’inspiració francesa que no té la plasticitat, ni la força, ni l’ascendent que es mereix la paraula que anomena l’establiment popular on es serveixen begudes i menjars a prop o dins de les platges”. Per ell, “incorporar ‘chiringuito’ al diccionari dona rang oficial a allò que és un fet absolutament natural entre els catalanoparlants”.

Els puristes de la llengua –llegeixi’s Carme Junyent, Josep Maria Virgili o Vicent Partal– encara no s’han pronunciat sobre si podem dir en català ‘chiringuitos’ als ‘chiringuitos’ o els hem de continuar anomenant ‘guinguetes’. I si s’ha d’escriure amb ‘ch’ o amb ‘x’. Vilarrubí, al seu article en castellà a La Vanguardia ho escriu amb ‘ch’.

Vés a saber si amb aquesta petició, Vilarrubí passa a engruixir l’immens llistat de ‘nyordos’ i ‘botiflers’ que augmenten cada dia els independentistes intransigentes.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides