Pluja de crítiques contra Felip VI després del mal tràngol a Colòmbia

Unides Podem i l'independentisme carreguen contra el monarca per no aixecar-se en exhibir l'espasa de Simón Bolívar

El rei Felip VI assegut mentre s'exhibeix l'espasa de Simón Bolívar

L’assistència del rei Felip VI a la presa de possessió del president de Colòmbia, Gustavo Petro, ha desencadenat una allau de crítiques contra el monarca per la seva decisió de no aixecar-se -a diferència de la resta de convidats presents-  en el moment de l’acte que es va exhibir l’espasa del llibertador Simón Bolívar, símbol de la independència de les antigues colònies espanyoles a Amèrica. Tant Podem com els partits independentistes han carregat contra el comportament del rei, el qual consideren “inexplicable” i “imperialista”.

La ministra de Drets Socials i líder de Podemos, Ione Belarra, ha reclamat a Felip VI que demani perdó i ha assenyalat que “el nostre paper era mostrar tot el respecte i suport al procés democràtic recorregut. És inexplicable el que ha passat i mereix una disculpa“. Per la seva banda, el portaveu del grup parlamentari d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha qualificat l’actitud del monarca com a un “acte irrespectuós” i ha demanat explicacions al ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares: “Segons la Constitució espanyola, el rei no pot fer el que li doni la gana. Els seus actes han de ser referendats”, ha recordat Echenique.

L’independentisme català també ha aprofitat aquest fet per carregar contra Felip VI. El diputat d’ERC al Congrés Jordi Salvador ha manifestat, a través de Twitter, que el rei “és un impresentable digne hereu de molts impresentables. Un home que ha renunciat a ser persona per ser un digne successor d’una monarquia colpista, corrupta i pro feixista”. L’expresident de la Generalitat i eurodiputat de JxCat, Carles Puigdemont, també s’ha referit a aquesta situació i, com Echenique, ha assenyalat el ministre Albares.

Si el rei decideix ofendre el poble colombià en un acte oficial, la Constitució diu que el responsable seria el ministre que l’acompanya, que ratifica de manera tàcita amb la seva presència tot allò que fa i diu el rei”, ha comentat Puigdemont, afegint que “qui no es va aixecar no va ser una persona sinó Espanya”. La CUP també s’ha sumat a les crítiques i la diputada al Parlament Eulàlia Reguant ha relacionat l’actitud de Felip VI amb “la naturalesa imperialista i colonial del Regne d’Espanya i la monarquia espanyola”.

Al marge dels retrets que el rei d’Espanya ha rebut pel seu comportament, durant la presa de possessió de Petro el monarca també va ser objecte d’una xiulada. El nou president colombià va anomenar una per una les persones que hi havia presents a la cerimònia i, en el moment de pronunciar el nom de Felip VI, el públic va xiular i escridassar el monarca.

(Visited 207 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari