La nova llei de secrets oficials fixa en 50 anys prorrogables la desclassificació d’informacions

El text atorga al Ministeri de la Presidència la potestat per desclassificar els documents

    Pedro Sánchez

    El govern central aprovarà aquest dilluns, en el darrer Consell de Ministres abans de les vacances d’estiu, l’avantprojecte de llei d’informació classificada que substituirà la vigent normativa de secrets oficials de l’any 1968. El text estableix quatre categories de protecció de documents -alt secret, secret, confidencial i restringit- i fixa entre quatre i 50 anys prorrogables el termini de desclassificació dels secrets, depenent de la categoria.

    L’avantprojecte de llei també atorga al Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, encapçalat per Félix Bolaños, la potestat per classificar i desclassificar documents, una funció que fins ara estava en mans del Ministeri de Defensa que encapçala Margarita Robles.

    La normativa elaborada per l’executiu de Pedro Sánchez arriba arran de l’esclat del cas Pegasus i del compromís del president espanyol de reformar la llei de secrets oficials, aprovada durant el franquisme. L’objectiu és complir els “estàndards” que estableixen la Unió Europea i l’OTAN en aquesta matèria, una petició que han reclamat grups de l’oposició com el PNV.

    (Visited 39 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari