Sentència pionera reconeix la mort per amiant d’un empleat del metro

El magistrat considera provat que TMB va actuar amb negligència i no va valorar els riscos laborals

Estacio de Catalunya del metro de Barcelona
Estacio de Catalunya del metro de Barcelona

Per primera vegada una sentència atribueix la mort d’un extreballador del Metro a l’exposició a l’amiant al seu lloc de treball. Reconeix que l’origen del mesotelioma -càncer- que li va provocar la mort el 2019, va ser el fet d’haver estat en contacte amb l’amiant més de vint anys fent manteniment als combois i als túnels del metro.

La sentència considera acreditat que l’exposició a l’amiant, present tant als combois com a les instal·lacions del metro de Barcelona, sobretot als túnels, és responsable de la mort de l’extreballador d’aquesta empresa.

TMB respecta la sentència que reconeix la malaltia professional, però no comparteix les conclusions de la resolució i la recorrerà.

El magistrat considera provat que l’empresa municipal va actuar amb negligència i no va avaluar correctament els riscos del lloc de treball, i també que, per això, no va posar mesures preventives.

La sentència estima que la pensió de viduïtat reconeguda a la dona del treballador mort “deriva de malaltia professional”, motiu pel qual se li han de reconèixer i abonar endarreriments econòmics per part de l’Institut Nacional de la Seguretat Social i la Mútua Universal, que és la mútua laboral del metro barceloní.

Aquesta sentència obre la porta a noves demandes per danys, perjudicis i falta de seguretat. Un 37% dels treballadors del metro de Barcelona als quals s’ha fet proves, tenen afectacions per amiant.

(Visited 113 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari