PSC, ERC, comuns, Ciutadans i Vox demanen avui explicacions al Parlament per la bronca de Dalmases a una periodista de ‘FAQS’

La Comissió de Control de la CCMA també tractarà les queixes que ha provocat la forma com s’ha triat els nous directors de TV3 i Catalunya Ràdio

Francesc de Dalmases, a la sessió de control parlamentari de la CCMA del passat mes de juny

Francesc de Dalmases, a la sessió de control parlamentari de la CCMA del passat mes de juny

El diputat de Junts Francesc de Dalmases serà el protagonista de la primera part de la sessió de la Comissió de Control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que tindrà lloc aquest matí al Parlament. Dalmases no hi serà perquè, tot i que ha estat el portaveu de Junts en aquesta comissió des de l’inici d’aquesta legislatura, se n’ha apartat després que es fes públic que havia agafat pel canell i portat cap a la sala de convidats de TV3 la sotsdirectora del programa FAQS, Mònica Hernández, per escridassar-la perquè estava molest per com s’havia desenvolupat l’entrevista que li havien fet moments abans a la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Beatriz Silva, de Socialistes-Units per Avançar, Raquel Sans, d’Esquerra Republicana, Alberto Terradas, de Vox, Susanna Segovia, d’En Comú Podem i Anna Grau, de Ciutadans, demanaran a la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, i al recentment anomenat director de TV3, Sigfrid Gras, quines mesures pensen adoptar davant el comportament del diputat de Junts. La primera reacció de la CCMA va ser emetre un comunicat en què condemnava l’actitud de Dalmases, després que la productora de FAQS, El Terrat, confirmés les informacions publicades pels mitjans de comunicació sobre aquest incident. També assegurava que s’havia posat a disposició dels afectats però “fins el moment, no han volgut adoptar cap mesura al respecte”.

Per la seva banda, el comitè d’empresa de TV3 va exigir responsabilitats. “Rebutgem enèrgicament l’actitud intimidatòria, l’intent de coacció i l’atac inexcusable contra la llibertat i el dret a la informació protagonitzat per Francesc de Dalmases”, va denunciar en un comunicat. També en va emetre un el Consell de Programes de TV3, que a més de demanar una “rectificació visible, va condemnar “sense matisos” l’actitud de Dalmases, “en el fons i en la forma”. El Col·legi de Periodistes va considerar intolerables” i contràries al periodisme aquestes pràctiques.

A la substituta de Dalmases, Mònica Sales, li correspondrà donar la cara pel portaveu absent del seu grup. Junts ha obert un expedient informatiu intern per “aclarir” què va passar aquella nit a TV3 i ha nomenat l’advocada Magda Oranich perquè l’elabori. La Mesa del Parlament també va analitzar aquest cas i va traslladar-lo a la Comissió de l’Estatut del Diputat. Aquesta Comissió pot proposar que es sancioni Dalmases amb una multa que pot anar dels 600 als 12.000 euros.

El cas Dalmases és el tema que obrirà el foc en aquesta sessió de la Comissió de Control de la CCMA, on la seva presidenta haurà d’explicar els criteris amb els quals s’ha decidit el nomenaments dels nous directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Sigfrid Gras i Jordi Borda. L’anunci d’aquests nomenaments aquesta setmana ha estat una sorpresa perquè Rosa Romà havia situat aquesta decisió el mes de setembre. Diversos grups de l’oposició plantejaran les seves queixes per la forma com s’ha fet la tria dels nous directius. A més, algunes de les persones que es van presentar al concurs per elegir els nous directors estudien impugnar la decisió de la CCMA perquè consideren que ha actuat sense transparència i que no els ha permès explicar els seus projectes davant la Comissió de Valoració corresponent. D’altra banda, un dels membres d’aquesta comissió, Josep Maria Ganyet, incomplia els requeriments de les bases del concurs. Aquestes bases diuen que els membres de la comissió “no podran tenir vinculació directa ni interessos, de present o de futur, relacionats amb els mitjans de la CCMA”. Ganyet és col·laborador fix del programa Tot es mou de TV3 i també intervé en diversos programes de Catalunya Ràdio. Aquest any, Ganyet ja ha cobrat 2.800 euros per les seves col·laboracions  a Tot es mou.

(Visited 185 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari