Mercaders del dubte

Els historiadors Naomi Oreskes i Erik M.Conway van escriure el llibre “Mercaders del dubte” que acaba de publicar en castellà Capitán Swing amb el subtítol “Com un grapat de científics van ocultar la veritat sobre l’escalfament global”. Oreskes i Conway expliquen com les indústries del tabac, armament i dels combustibles fòssils contracten científics per defensar que els seus productes no són perjudicials per la salut i per la humanitat o, com a mínim, sembrar el dubte dins la societat.

Durant molts anys, les tabaqueres van comprar la voluntat de científics perquè donessin una pàtina acadèmica a la seva injustificable afirmació que el consum de tabac no causava càncer de pulmó i altres malalties. Els amos d’aquestes empreses sabien de les conseqüències nocives de fumar tabac però van posar els seus interessos econòmics per davant de la salut de tothom. Finalment, però, es va imposar la veritat i malgrat els esforços multimilionaris d’aquests empresaris ja tothom coneix els terribles efectes que té fumar sobre la salut dels que ho fan i les persones del seu entorn.

La filosofia que promou aquesta pràctica lamentable és que encara que sàpigues que la teva acció és incorrecta si generes dubtes dins la societat en pots treure profit.

Ho hem vist, també, en la resistència a reconèixer el canvi climàtic per part de les empreses que exploten els combustibles fòssils. I ho veiem també en el dia a dia del comportament de determinats polítics i periodistes. Francesc de Dalmases va intentar crear la confusió entre els ciutadans que es van escandalitzar perquè havia escridassat una periodista del programa FAQS de TV3 perquè no li va agradar l’entrevista que s’hi va fer a la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Va negar els fets que havien presenciat un grapat de persones a TV3 i un munt de tuitaires van difondre la seva versió.

El periodista Antonio García Ferreras va ser enxampat en una gravació feta per l’ex-comissari José Manuel Villarejo en la qual acceptava difondre un notícia falsa al seu programa de La Sexta que perjudicava Podemos tot i que reconeixia que era “burda”. Sabia que era mentida però també sabia que difonent-la molta gent la donaria per bona.

La veritat no només està amenaçada per les fake news. També ho està pels que, sense escrúpols, la posen en dubte amb arguments i excuses patètiques i impresentables interessos ocults.

Compte, doncs, amb els mercaders del dubte. El tabac mata, el canvi climàtic també. El dubte pot ser una virtut però en mans de segons quins polítics i periodistes pot ser també una trampa que cal deixar en evidència.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.