L’operació Catalunya i les demandes d’Espanya a Andorra per la UE, punts de la reunió Espot-Sánchez

Ha estat el primer cop que els dos mandataris es veuen després del darrer encontre a Soldeu (Canillo) l'abril de 2021

Xavier Espot amb Pedro Sánchez

La denominada ‘Operació Catalunya’ i la creació d’una prestació pels nacionals que tornin a Espanya després d’haver treballat a Andorra, han estat dos dels temes més espinosos tractats en la reunió que aquest divendres han mantingut a Madrid el president del govern espanyol, Pedro Sánchez i el cap de Govern, Xavier Espot.

Tot i que el comunicat oficial només en parla que la trobada ha servit per tractar aspectes de la cooperació bilateral entre ambdós països, a ningú se li escapa que l’ombra dels temes més controvertits que entelen, a hores d’ara, les relacions entre els dos estats, entre ells, el presumpte xantatge de la brigada política del PP envers les autoritats andorranes també hi han estat presents.

Justament aquest dijous s’ha conegut que la batlle d’instrucció especialitzada, Stéphanie Garcia, ha ordenat a la unitat d’investigació econòmica i financera de la policia judicial, coneixedora del cas BPA, que investigui els fets de la trama andorrana de l’anomenada Operació Catalunya “fins a esclarir la veritat”.

D’aquesta manera, la jutgessa fa un pas més enllà i en la seva resolució autoritza a la policia judicial andorrana que intercanviï informació amb tots els cossos policials estrangers i en particular amb la policia espanyola. De la instrucció fins ara realitzada es desprenen diverses actuacions dutes a terme per la policia espanyola en territori andorrà o amb ciutadans andorrans, de les quals la batlle instructora en vol tenir coneixement detallat per seguir amb les perquisicions de la causa.

El futur fiscal general espanyol desmenteix haver-se reunit amb Higini Cierco

La Fiscalia General de l’Estat ha reaccionat amb contundència a través d’una nota de premsa en què desmenteix la informació de l’ABC, sobre una suposada reunió d’Álvaro García Ortiz, que aquesta setmana ha estat designat per substituir Dolores Delgado com a fiscal general, amb Higini Cierco, exmàxim accionista de Banca Privada d’Andorra i un dels primers denunciants de l’anomenada ‘Operació Catalunya’. Segons la nota, la informació és “totalment i absolutament falsa”, perquè García Ortiz “mai ha mantingut cap reunió amb la persona a qui se cita a la notícia ni amb ningú de l’entorn del suposat banquer; ni en el lloc i la data assenyalats ni a cap altre lloc”.

Suport de Sánchez al procés de negociació d’Andorra amb la UE

El president espanyol ha agraït la visita del cap de Govern, “com a expressió del diàleg fluid i les relacions cada vegada més estretes existents entre Espanya i Andorra”, circumstàncies que permeten abordar les qüestions d’interès compartit des del diàleg i la cooperació. Espanya és el principal soci comercial d’Andorra. Dels 79.000 residents al principat, 27.000 són espanyols.

Així mateix, Sánchez ha reiterat el suport d’Espanya a Andorra en les seves negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) i hauria traslladat a Espot la necessitat que el seu govern es comprometi a assumir el cost de la cobertura econòmica d’atur per als espanyols retornats que s’hi hagin quedat sense feina. El president espanyol confia que les deliberacions europees puguin tenir un impuls reeixit durant la Presidència Espanyola del Consell de la UE, en el segon semestre de 2023.

Ha estat el primer cop que tots dos mandataris es veuen les cares després del darrer encontre mantingut entre ells a Soldeu (Canillo) l’abril de 2021 coincidint amb la XXVII Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de govern.

(Visited 60 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari