Stop Violències torna a assenyalar Andorra a l’ONU per negar-se a despenalitzar l’avortament

La psicòloga i presidenta de l'associació feminista afirma que el Principat represalia els moviments socials

La psicòloga social i presidenta de Stop Violències, Vanessa M. Cortés

L’associació feminista andorrana Stop Violències ha intervingut aquest dijous en el Fòrum Polític d’Alt Nivell (HLPF) de les Nacions Unides que se celebra a Nova York (EUA) en el qual Andorra, voluntàriament, s’ha sotmès a la revisió sobre diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) relacionats amb l’educació, la igualtat, el medi ambient i les relacions entre el govern i la societat civil. Durant la seva intervenció, la psicòloga social i presidenta de l’associació, Vanessa M. Cortés, ha destacat que al Principat el “dret a l’avortament està totalment prohibit i criminalitzat” malgrat les recomanacions que insten l’executiu a fer tot el contrari, i que això obliga les dones a traslladar-se a altres països.

Les dones i les persones gestants ens veiem obligades a pagar i a viatjar fora de les nostres fronteres per poder interrompre l’embaràs. El 2018, la comissió contra la tortura recomana a Andorra que despenalitzi l’avortament per violació, i volem apuntar que la recomanació 35 del CEDAW (Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona), al punt 18, subratlla que la tipificació com a delicte de l’avortament pot constituir tortura o tracte cruel, inhumà o degradant“, ha manifestat la presidenta de Stop Violències. La psicòloga social també ha exposat que al Principat “no existeixen serveis, tractats o lleis que garanteixin la salut sexual i reproductiva”, tal com assenyala l’associació en l’informe que han presentat.

La presidenta de l’associació feminista també s’ha referit a la “repressió” que pateixen determinades organitzacions socials, i ha recordat que ella mateixa està denunciada pel govern andorrà per difamacions arran de seva intervenció el 2019 en la 74ª sessió del CEDAW: “Els moviments socials i feministes són silenciats i represaliats sistemàticament a Andorra. Aquest seria el cas d’Elisa Muxella, presidenta de l’Institut de Drets Humans d’Andorra i el meu propi, Vanessa Mendoza Cortés, com a presidenta de l’associació Stop Violències”. La psicòloga social ha preguntat a la delegació andorrana, encapçalada per la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, què els impedeix, més enllà del coprincipat, modificar la llei 108 que penalitza l’avortament, una qüestió que Ubach no ha respost.

La ministra, en la seva intervenció, s’ha limitat a presentar els resultats d’una enquesta general sobre els ODS i l’Agenda 2030 que han respost diversos ciutadans d’Andorra, i ha afirmat que s’han elaborat una setantena de lleis per al compliment dels Objectius. Ubach ha anomenat, entre d’altres, la llei del 2015 per a l’erradicació de la violència de gènere i intrafamiliar, una normativa que, com Stop Violències assenyala en el seu informe, “entra en contradicció” amb el Codi Penal andorrà, ja que el delicte de violència de gènere “no es troba tipificat”.

Gran part de la primera intervenció de la delegació andorrana l’ha ocupat un vídeo amb imatges de la reserva de la biosfera d’Ordino que pretenia mostrar el compromís del coprincipat amb els objectius relacionats amb el medi ambient.

(Visited 90 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari