L’Advocat General europeu dona la raó al jutge Llarena i diu que Bèlgica no pot aturar les euroordres contra els líders independentistes

La decisió no és vinculant, però generalment coincideix amb les que acaba prenent el Tribunal de Justícia del Tribunal Europeu

L’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha donat la raó al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, en considerar que la justícia belga no pot denegar l’execució de les euroordres contra els encausats pel procés independentista sota l’argument que hi havia risc que es violessin els seus drets fonamentals. Per a l’advocat del TJUE hauria calgut que els tribunals belgues haguessin demostrat deficiències sistèmiques i generalitzades a Espanya, i ha afegit que els jutges belgues no poden posar en dubte les competències del Tribunal Suprem espanyol a l’hora d’emetre aquesta mena d’ordres.

El jutge del Suprem Pablo Llarena havia presentat aquesta qüestió el març del 2021 al TJUE, després que els tribunals belgues rebutgessin l’entrega de l’exconseller de cultura Lluís Puig a la justícia espanyola. La justícia belga va argumentar que el tribunal competent per a dictar l’euroordre d’extradició havia de ser català. Els tribunals belgues també van defensar que d’entregar Puig al Suprem, es posava en risc els drets fonamentals contra la presumpció d’innocència.

El jutge Llarena va dirigir-se a la justícia europea per esclarir les raons per denegar que es fessin efectives les euroordres contra dirigents del procés que havien fugit de la justícia espanyola, com seria el cas de l’expresident de la Generalitat Carles PuigdemontLlarena volia aclarir, sobretot, l’abast de l’emissió de les euroordres emeses contra els líders del procés independentista.

La decisió de l’Advocat General europeu no és vinculant per a la justícia europea, tot i que generalment les decisions d’aquest acaben coincidint amb les sentències dictades pel TJUE.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.