Malestar a l’Aran per la llei que no veu l’aranès com a llengua vehicular

El ple del Conselh Generau d'Aran ha acordat una iniciativa per exigir al Parlament la modificació immediata de la llei

Imatge d'arxiu d'una manifestació reivindicativa per l'aranès

Malestar a la Vall d’Aran perquè la nova llei de l’aprenentatge de les llengües a les escoles, aprovada al juny, no considera l’aranès com a llengua vehicular. El decret del 30 de maig, que regula els criteris dels projectes lingüístics de les escoles, sí que estableix l’aranès com a llengua vehicular.

Davant d’aquesta discrepància, els centres educatius i el Conselh General d’Aran veuen amenaçada la normalització de la llengua aranesa i demanen al Parlament que modifiqui la llei.

Fa 38 anys que l’aranès és la llengua vehicular a l’escola, un fet que ha estat clau per a la normalització i conservació de la llengua pròpia. El projecte lingüístic dels centres permet que els alumnes acabin la seva escolarització obligatòria amb el domini de cinc llengües: les tres oficials a l’Aran, aranès, català i castellà, i dues llengües estrangeres, francès i anglès.

Ara, la llei aprovada pel Parlament, el 9 de juny, sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari, en el seu article 2, no reconeix l’aranès com a llengua oficial. I a la disposició addicional sobre l’ús i l’aprenentatge de l’aranès, n’elimina el caràcter de vehicular, per substituir-lo per “llengua d’ús curricular i habitual”.

(Visited 98 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari