Citizen Lab va col•laborar en la campanya digital de l’1-O

El laboratori canadenc autor del ‘CatalanGate’ va publicar, el 25 de setembre del 2017, un llistat dels portals del referèndum bloquejats per la Guàrdia Civil

Llistat de dominis censurats de l'1-O al repositori de Citizen Lab i tuits d'Elies Campo proposant webs alternatives a Carles Puigdemont

Citizen Lab, el laboratori canadenc de tecnologia i drets humans que va publicar, el passat 18 d’abril, l’informe batejat com a CatalanGate sobre el suposat espionatge amb programari maliciós de 67 persones partidàries de la independència de Catalunya, va col·laborar la tardor del 2017 amb els partidaris de la celebració del referèndum de l’1’octubre. El científic expert en programari maliciós Jonathan Scott afirma, en el seu informe “Descobrint Citizen Lab, desmentint el CatalanGate”, que “el 25 de setembre del 2017, Citizen Lab va treballar amb simpatitzants de l’independentisme i va compilar un llistat de dominis censurats pel govern espanyol”.

El juliol del 2020, Citizen Lab va comunicar l’aleshores president del Parlament, Roger Torrent, que el seu mòbil havia estat atacat amb el programa Pegasus aprofitant una bretxa de seguretat que s’havia produït en el servei de WhatsApp un any abans. La bona relació entre aquest laboratori, que depèn de la Universitat de Toronto, venia, però de molt abans. Citizen Lab va publicar, aquell 25 de setembre del 2017, el llistat de dominis “acusant el govern espanyol de censurar il·legalment webs, violant drets humans”, explica Scott, que, a més, afirma que ja aleshores presentava “el govern espanyol de forma negativa i com a totalitari”.

El repositori on Citizen Lab va publicar els dominis censurats per la Guàrdia Civil dels webs que els experts digitals que treballaven pel govern català anaven creant tenia 32 referències. Aquestes referències coincidien amb moltes de les que Elies Campo, l’activista digital independentista que ha acabat sent el coordinador català del anomenat CatalanGate, difonia aquells dies a les xarxes socials. Les adreces de les noves webs que creaven Elies Campo i els seus companys activistes digitals, molts dels quals apareixen com a víctimes al CatalanGate, estaven formades per la paraula ‘referendum’ i amb dimonis com .party, .legal, .love, .ninja, .observer,…

Elies Campo va fer un fil a Twitter el 13 de setembre començant amb aquest missatge: “#President @KRLS, @govern, si tornen a tancar #Referendum #1O referendum.cat, he estat buscant per Internet…”. Tot seguit exposava un llistat de dominis, tots ells recollits al repositori creat per Citizen Lab.

La col·laboració entre la direcció de l’independentisme català i el laboratori que, l’abril del 2022, li ha posat en safata el CatalanGate perquè mobilitzi els seus partidaris es remunta, per tant, a fa més de quatre anys i mig.

(Visited 276 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari