El TSJC dubta sobre la constitucionalitat de la llei del 25% de castellà a les aules i envia el cas al TC

El tribunal emplaça les parts i al Ministeri fiscal "sobre la pertinència de plantejar qüestió d'inconstitucionalitat"

Josep Gonzàlez-Cambray
Josep Gonzàlez-Cambray

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fet pública una providència en la qual diu que té dubtes que el decret aprovat pel govern de la Generalitat i la llei aprovada pel Parlament sobre l’ús de les llengües cooficials a l’escola catalana (català i castellà) siguin constitucionals. La comunicació del TSJC fa referència al fet que la promulgació del decret i l’aprovació de la llei “determinen la impossibilitat legal d’executar la sentència” dictada per aquest tribunal en la qual s’obligava les escoles a complir amb el 25% de les classes en castellà a Catalunya.

El TSJC diu que “totes dues normes determinen la impossibilitat legal d’executar la Sentència dictada en aquestes actuacions, sent així que se susciten seriosos dubtes sobre la seva validesa per vicis d’inconstitucionalitat“, afegint que “estem davant una situació que impedeix de forma sobrevinguda l’execució de la sentència a conseqüència de la promulgació d’unes normes legals que susciten dubtes d’inconstitucionalitat, de la validesa de la qual depèn la decisió que hem d’adoptar sobre la continuïtat o sobre la impossibilitat de l’execució de Sentència dictada en aquest procés, la qual cosa ens obliga a plantejar la qüestió davant el Tribunal Constitucional”.

Amb aquests arguments, el TSJC ha decidit “emplaçar a les parts i al Ministeri fiscal perquè, en el termini comú i improrrogable de DEU DIES, puguin al·legar el que al seu dret convingui sobre la pertinència de plantejar qüestió d’inconstitucionalitat, o sobre el fons d’aquesta, respecte del Decret llei 6/22 i de la Llei 8/22, per possible vulneració dels articles 3, 9.324.1, 27, 86 117 i 118 de la Constitució espanyola”.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray (foto), s’ha mostrat optimista quan ha conegut la providència del TSJC. El conseller Gonzàlez-Cambray ha afirmat que el comunicat del tribunl posa en evidència “la impossibilitat d’aplicar el 25% a les escoles”, afegint que és “una gran primera victòria” que “referma el model d’escola catalana”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.