‘El búnquer’ de Catalunya Ràdio normalitza el crit de “puta Espanya”

Els oients van utilitzar aquest insult en un de cada tres capítols del mes de juny d’un programa que els seus responsables anuncien que continuarà el setembre

Programa 'El Búnquer', de Catalunya, amb el rètol animant els oients a enviar notes de veu amb les seves preguntes

Cridar “puta Espanya” és normal al programa El búnquer, que emet Catalunya Ràdio, de dilluns a divendres, de 10 a 11 de la nit. Els oients l’utilitzen amb regularitat per presentar-se o acomiadar-se a les notes de veu que hi envien. Es tracta de notes de veu enregistrades. Per tant, que s’emetin és decisió dels responsables del programa. El búnquer el produeix El Corral de l’humor i el presenten Lluís Jutglar (Peyu), Jair Domínguez i Neus Rossell. La temporada 2021-2022 ha costat 265.000 euros a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Al capítol del 30 de juny, Peyu i Domínguez van anunciar que estan preparant ja el programa de la temporada que ve.

El mes de juny, El búnquer va emetre 18 programes originals entre dilluns i dijous. Els divendres se n’emet un muntat en base a retalls dels que s’han programat durant la setmana. En aquests 18 programes, a les notes de veu dels oients s’hi va cridar sis vegades “puta Espanya”. Va ser als emesos els dies 2, 7, 15, 23 i 28 de juny. Aquesta darrer dia va ser un autèntic festival d’insults a Espanya. Dos dels oients van acabar les seves intervencions cridant “puta Espanya”. “Felicitats pel programa i puta Espanya”, va fer l’un. “Puta nit i puta Espanya”, va dir un altre. A més, un assistent al programa va afirmar que “Espanya ens roba”. La primera intervenció que va fer Jair Domínguez va ser per afirmar que els dos països que més detesta són Espanya i França. Durant aquest capítol van actuar Els avis i àvies de la plaça de Vic per la Llibertat, que van regalar al programa un marxandatge que incloïa una estelada i van interpretar una cançó que reclamava la llibertat de Catalunya i el retorn dels exilats.

Peyu, Domínguez i Rossell escolten els puta Espanya dels oients com si fos la cosa més normal que es llencin aquests insults a través de la ràdio pública de la Generalitat. Al programa del 15 de juny, després que una noia acomiadés la seva nota de veu dient “Bona tarda i puta Espanya”, Peyu va subratllar el comentari dient “amb aquella alegria”. També va celebrar l’exhibició d’enginy de l’oient Pep, de Vic, que el 2 de juny acomiadava la seva nota de veu dient “Bona nit i Nyaputaspa”.

Al del dia 29, el mateix Peyu va explicar que la vegada que més a prop ha estat de morir va ser quan un home que li havia robat la tarja de crèdit el va apuntar amb una pistola a Namíbia. Va simular el diàleg que va tenir amb el lladre namibi adreçant-s’hi en castellà.

Jair Domínguez s’ha convertit en una mena de gurú de la secta dels que tenen sempre a punt un puta Espanya. L’1 de juliol, va replicar un missatge de la periodista Ana Pastor a Twitter on deia que Espanya havia donat una bona imatge a la cimera de l’OTAN celebrada a Madrid amb aquesta piulada en castellà: “Esta España de la que hablas es una putísima mierda rancia, Ana”.

El 17 de juny, a la Comissió de Control de la CCMA, la diputada del PP Lorena Roldán es va queixar que en un altre programa de Catalunya Ràdio una oient havia dit que volia anar amb una escopeta a l’emissora després d’escoltar-la. La presidenta de la CCMA, Rosa Romà, i el director interí de Catalunya Ràdio, Jordi Borda, van demanar-li disculpes i van afirmar que s’havien reforçat els mecanismes perquè no es repetís un fet similar. “No es poden traslladar comentaris hostils ni amenaçants, ni insults a ningú”, va dir Borda. Rosa Romà va afirmar que “es vigilarà perquè no torni a passar. En directe no ho pots evitar. Parlo en nom del Consell”. Els sis puta Espanya d’El búnquer estaven gravats. Tres d’ells van ser emesos després de la sessió de control on Romà i Borda van dir que es vigilarà que no s’insulti ningú des de Catalunya Ràdio.

(Visited 474 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari