Els preus de fruites i hortalisses es quintupliquen del camp al supermercat

Els agricultors estan venent taronges amb preus en origen d'entre 7 i 12 cèntims i que a les botigues s'ofereixen a entre 1’49 i 1’69 euros

  Taronges (Pixabay)
  Taronges (Pixabay).

  Els preus de les fruites i les verdures han pujat moltíssim per l’augment del preu del gasoil, l’electricitat i els fertilitzants, però no s’han incrementat els ingressos dels agricultors. Al contrari, s’estan arruïnant per haver de vendre productes tan barats que fins i tot cauen per sota del cost de producció, com les taronges.

  Els agricultors d’Alacant reben 12 cèntims pel quilo de taronges, 40 pel de la llimona i 20 pel de les patates. Els grans supermercats venen aquestes mateixes taronges, com a mínim, a 1’49 el quilo; les llimones a 2’39, i les patates a 1’79.

  Preus desorbitats pel consumidor

  Els baixíssims preus dels productors no han provocat cap descens al preu final de venda. El consumidor ha notat una pujada generalitzada que ha anat en augment i que situa ara mateix el preu de fruites i hortalisses en el més elevat en gairebé 30 anys. Els preus d’aquests aliments al supermercat s’han multiplicat per cinc, un 500%, al qual tenien en origen, al qual es paga a l’agricultor o productor, segons denúncia l’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja).

  “Això és una cadena. Pugen els costos i això afecta als preus que posen a fruites i verdures”, ha explicat el president de Asaja Alacant, José Vicente Andreu, a El Periódico d’Espanya.

  Els productors estan venent taronges de la varietat Navel Lane Late amb preus en origen d’entre 7 i 12 cèntims i que a les botigues s’ofereix a entre 1’49 i 1’69 euros. Poden arribar fins als 2 euros.

  Segons el butlletí setmanal de preus de fruites i hortalisses del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, una altra de les fruites que més s’ha encarit és la llimona amb un preu en origen de 47’49 cèntims, un 49% més que el 2021, i la cirera, que està a 2’26, un 46% més que fa un any. El preu del meló ha augmentat un 102% i es troba a 45’5 cèntims/kg en origen i el plàtan és un 184% més car amb un preu d’1’30 euros per quilo en origen.

  Facebook
  Twitter
  WhatsApp

  avui destaquem

  Deixa un comentari

  Notícies més llegides

   

  Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.