Citizen Lab inclou al seu ‘Catalangate’ 28 ‘víctimes’ que no sap quan van ser espiades

El laboratori canadenc i la Universitat de Toronto es neguen a que una comissió independent o cap expert analitzi a fons les dades del seu informe

Víctimes d'espionatge, segons l'informe 'Catalangate' de Citizen Lab, de les quals no s'ha pogut detectar quan van ser infectades

El 18 d’abril, Citizen Lab, un laboratori de tecnologia i drets humans de la Universitat de Toronto, va publicar al seu web un informe, que va batejar amb el nom de Catalangate, en el qual explicava que, “en col·laboració amb grups de la societat civil catalana”, havia identificat com a mínim 65 individus els mòbils i dispositius digitals dels quals havien estat atacats o infectats amb programari maliciós. 63 d’aquestes persones havien estat atacats amb el programa Pegasus i 4, amb el programa Candiru. Dues persones afectades haurien estat atacades amb els dos programes. Al final de l’informe apareix el llistat d’aquestes suposades víctimes. En aquest llistat, hi ha 28 persones de les quals Citizen Lab reconeix que no sap en quina data van ser espiades.

Hi ha quinze persones que el laboratori dirigit per Ronald Deibert inclou en el llistat de víctimes sense saber quan i com van ser espiades: Albano-Dante Fachín, Anna Gabriel, una persona anònima, Arnaldo Otegi, Artur Mas, David Madí, Elena Jiménez, Ernest Maragall, Jaume Alonso Cuevillas, Joan Ramon Casals, Jordi Domingo, Marc Solsona, Meritxell Serret, Sergi Miquel i Miriam Nogueras. Totes aquestes persones apareixen a la columna titulada “infeccions confirmades de forma forense” però es reconeix que Citizen Lab és “incapaç de determinar les dates concretes d’infecció” i no s’explica per quin sistema van ser infectades. A més, es reconeix que no se sap quan van ser espiades.

En total, al Catalangate d’aquest laboratori hi ha 28 persones de les quals no ha sabut determinar quan van ser infectades. A més de les 15 esmentades, es tracta d’Arià Bayé, David Fernández, Elies Campo, Elsa Artadi, Ferran Bel, Josep Maria Jové, Laura Borràs, Marta Pascal, Meritxell Budó, Pau Escrich, Pere Aragonès, Roger Torrent i Xavier Vives. D’aquestes sí que es diu que van rebre sms falsos per facilitar la infecció dels seus telèfons.

Hi ha casos curiosos  com els d’Elsa Artadi, Ferran Bel, Laura Borràs, David Fernández, Marta Pascal o Roger Torrent en els quals Citizen Lab indica que va detectar que havien rebut sms que en obrir-los permetien la infecció amb Pegasus però que després no van poder comprovar que s’haguessin infectat. Aquestes mancances de l’informe han comportat que un grup de 16 professors i científics d’una dotzena de centres universitaris de diversos països i sis eurodiputats de Ciutadans hagin demanat que la Universitat de Toronto convoqui una comissió independent que analitzi els informes forenses de Citizen Lab que l’han dut a les conclusions que ha exposat al seu Catalangate.

Jonathan Scott, un expert en investigació d’aquest tipus de tecnologies de Dallas, impulsor d’un portal de suport a hackers ètics, va demanar a Citizen Lab que li subministrés les mostres que justificaven les seves conclusions. El passat 19 de juny, Scott escrivia un missatge a Twitter on recordava que “han passat més de 2 mesos des que vaig demanar formalment mostres de programari espia a @citizenlab i no he rebut cap resposta. Em va donar permís per estudiar les seves mostres una persona que es va confirmar que estava infectada”. No ha transcendit qui és la víctima del Catalangate que ha autoritzat Scott perquè demani a Citizen Lab que li faciliti les seves mostres. L’investigador nordamericà té fixat, des del 17 de maig, aquest missatge al seu perfil de Twitter: “He redactat un procés que es pot reproduir que confirma que es poden atribuir fàcilment resultats de falsos positius a mostres de programari espia #Pegasus. Demostro que les identificacions positives de Pegasus al #CatalanGate de @citizenlab  no només són irresponsables, sinó que són infundades”.

Malgrat tot, ni Citizen Lab ni la universitat de la qual depèn han volgut compartir aquestes inspeccions forenses. Encara que s’oposin a que les revisi una comissió independent o Jonathan Scott, més aviat o més tard les hauran de posar a disposició dels jutjats que investiguen l’anomenat Catalangate.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.