Sánchez i Biden pacten incrementar la presència nord-americana a Rota

És un dels principals acords que han signat els presidents dels Estats Units i Espanya després de reunir-se a la Moncloa

Joe Biden amb Pedro Sánchez a La Moncloa

Els Estats Units incrementaran la capacitat militar a Espanya. És un dels principals acords que han signat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el mandatari nord-americà, Joe Biden, després de reunir-se durant una hora a la Moncloa.

La base de Rota, a Cadis, passarà de tenir quatre destructors nord-americans a sis. La contraprestació per a l’estat espanyol és més seguretat des del sud amb suport dels Estats Units si fos necessari. Tots dos països han signat un nou protocol diplomàtic, previ a la cimera de l’OTAN.

El govern espanyol fa mesos que treballa per establir més control antiterrorista que pugui ser una amenaça des d’Àfrica. Sánchez i Biden no han entrat en detalls en la breu compareixença, on no han acceptat preguntes, però sí que s’han felicitat de les bones relacions entre els Estats Units i Espanya.

Sánchez s’ha compromès amb Biden a reafirmar “la defensa de l’ordre internacional amb regles”. La invasió d’Ucraïna, ha dit Sánchez, és un atemptat contra aquest ordre i contra els drets humans i, per aquest motiu, cal “doblar els esforços i les aliances”. En aquest sentit, “la guerra a Ucraïna ha revitalitzat l’OTAN i la defensa d’Europa”.

Per la seva part, Biden ha certificat que tots dos països estan “units en la resposta a Rússia”, en un conflicte que tots dos líders han coincidit a qualificar del desafiament més gran a la pau d’Europa des de la guerra freda.

D’altra banda, el president dels Estats Units ha elogiat el paper de “lideratge” jugat per Sánchez. “Estem aquí junts per afrontar la seguretat compartida”, ha afirmat, i ha agraït “l’hospitalitat” amb les tropes nord-americanes. Biden ha assegurat que la invasió de Rússia ha estat l’amenaça més gran a l’Aliança de les darreres dècades i ha dit que la seguretat transatlàntica és “la millor força que tenim per afrontar l’agressió de Rússia i donarem als ucraïnesos el que necessitin”.

(Visited 61 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari