Més de de 280 dones denuncien haver patit abusos sexuals sota els efectes de substàncies a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra activen un nou protocol per combatre la violència sexual en l'oci nocturn

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, la consellera d'Igualtat, Tània Verge, i la inspectora i portaveu dels Mossos, Montserrat Escudé

Foto: @mossos

Des que va començar l’any 2021 fins al 12 de juny d’aquest 2022, a Catalunya, un total de 288 dones han denunciat haver estat víctimes d’abusos sexuals mentre estaven sota els efectes de substàncies com l’alcohol o altres drogues. Segons dades dels Mossos d’Esquadra, d’aquestes 288, 167 manifesten que algú els va posar alguna substància en la beguda per adormir-les (submissió química), mentre que 121 expliquen que l’agressor va aprofitar-se de l’estat vulnerable en què elles es trobaven.

Durant el primer trimestre del 2022, segons el balanç de criminalitat elaborat pel Ministeri de l’Interior, les agressions sexuals amb penetració han augmentat un 40% a Catalunya en comparació amb el mateix període de 2021. D’altra banda, durant l’any passat, les denúncies per abusos sexuals -on s’inclouen els casos de submissió química- van créixer un 18% a Catalunya respecte al 2019, l’any posterior a la pandèmia.

La darrera enquesta sobre violència sexual del Departament d’Interior de la Generalitat assenyala que un 15% de les dones entrevistades que han patit violència sexual durant la seva vida assenyalen que va ocórrer en bars de copes o discoteques, però, a banda d’això, no hi ha dades objectives sobre la relació entre la violència sexual i l’oci nocturn. Tanmateix, sí que hi ha la “percepció policial” que aquest vincle ha augmentat durant els darrers anys, motiu pel qual els Mossos d’Esquadra han posat en marxa un nou pla de xoc per combatre les violències sexuals en aquest àmbit.

Nou protocol policial

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat en una roda de premsa aquest dilluns que els Mossos implementaran noves mesures per combatre els delictes sexuals vinculats a l’oci nocturn i millorar l’acompanyament a les víctimes. D’una banda, s’augmentarà el patrullatge en les zones geogràfiques on, segons les dades policials, es produeixen més agressions sexuals i, de l’altra, es millorarà l’elaboració dels atestats per evitar les absolucions dels agressors vinculades a la manca de proves.

Elena també ha destacat que ens trobem “en un moment de visibilització” i que el nombre de denúncies ha augmentat: l’any passat, van interposar-se 3.194 demandes per violència sexual, gairebé 10 al dia. “Les nostres actuacions són essencials perquè aquestes dones confiïn en nosaltres. L’objectiu de les polítiques públiques ha de ser la millora de la qualitat de vida de les dones, la reducció de la sensació de risc i la percepció d’una bona atenció”, ha manifestat el titular d’Interior.

(Visited 46 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari