PP i PSOE frustren l’informe Cilevics, crític amb el judici del procés

Els dos grans partits espanyols impedeixen que retrets sobre una manca llibertat d’expressió s’incorporin a un projecte de resolució del Consell d’Europa

Els 12 acusats del procés al Suprem
Els 12 acusats del procés al Suprem

Representants del PP i el PSOE a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa han resultat prou influents aquest dimarts per convèncer altres homòlegs d’oposar-se a l’informe del letó Boriss Cilevics, crític amb el judici del Tribunal Suprem contra els dirigents del procés.

Per un estret marge de 13-12, una votació promoguda pel portaveu del PP, Pablo Hispán, s’ha decantat per suprimir l’esment a Espanya d’una declaració que s’havia de votar, relativa a l’informe titulat Hauria de jutjar-se els polítics per declaracions realitzades en l’exercici del seu mandat?, on s’equiparava la situació de la llibertat d’expressió a Espanya i Turquia.

Una votació posterior, promoguda pels perdedors adduint que alguns votants no pertanyien a la comissió, s’ha resolt amb encara més claredat -17 vots a 12-, per la qual cosa Cilevics ha optat per retirar tota la declaració, ja que considerava que no tenia sentit mantenir-la sense poder incloure-hi la referència a Espanya.

El fragment suprimit es posicionava contra la impugnació, per part del Suprem, dels indults concedits el govern d’Espanya als dirigents del procés, i contra l’existència de causa judicial contra funcionaris i alts càrrecs independentistes, i d’ordres europees de detenció. També advocava per reconsiderar la tipificació dels delictes de rebel·lió i sedició.

El popular Hispán ha celebrat que han tombat un contingut que, segons ha destacat, comptava amb el suport d’Òmnium Cultural i del darrer Síndic de Greuges, Rafael Ribó. El socialista Sergio Gutiérrez ha recordat que “només set” polítics independentistes han estat condemnats i no per manca de llibertat d’expressió, sinó pel delicte de sedició.

El seu company de files i president de la delegació espanyola, el senador Antonio Gutiérrez, ha presentat un vot particular per rebutjar que es comparessin les tradicions polítiques i constitucionals d’Espanya i Turquia.

Per la seva part, Laura Castell, d’ERC, ha manifestat el seu rebuig pel fet que els representants de PP i PSOE demanessin la supressió de la referència a Espanya, un parer compartit pel representant francès del PPE François Calvet.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.