PP i PSOE frustren l’informe Cilevics, crític amb el judici del procés

Els dos grans partits espanyols impedeixen que retrets sobre una manca llibertat d’expressió s’incorporin a un projecte de resolució del Consell d’Europa

Els 12 acusats del procés al Suprem
Els 12 acusats del procés al Suprem

Representants del PP i el PSOE a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa han resultat prou influents aquest dimarts per convèncer altres homòlegs d’oposar-se a l’informe del letó Boriss Cilevics, crític amb el judici del Tribunal Suprem contra els dirigents del procés.

Per un estret marge de 13-12, una votació promoguda pel portaveu del PP, Pablo Hispán, s’ha decantat per suprimir l’esment a Espanya d’una declaració que s’havia de votar, relativa a l’informe titulat Hauria de jutjar-se els polítics per declaracions realitzades en l’exercici del seu mandat?, on s’equiparava la situació de la llibertat d’expressió a Espanya i Turquia.

Una votació posterior, promoguda pels perdedors adduint que alguns votants no pertanyien a la comissió, s’ha resolt amb encara més claredat -17 vots a 12-, per la qual cosa Cilevics ha optat per retirar tota la declaració, ja que considerava que no tenia sentit mantenir-la sense poder incloure-hi la referència a Espanya.

El fragment suprimit es posicionava contra la impugnació, per part del Suprem, dels indults concedits el govern d’Espanya als dirigents del procés, i contra l’existència de causa judicial contra funcionaris i alts càrrecs independentistes, i d’ordres europees de detenció. També advocava per reconsiderar la tipificació dels delictes de rebel·lió i sedició.

El popular Hispán ha celebrat que han tombat un contingut que, segons ha destacat, comptava amb el suport d’Òmnium Cultural i del darrer Síndic de Greuges, Rafael Ribó. El socialista Sergio Gutiérrez ha recordat que “només set” polítics independentistes han estat condemnats i no per manca de llibertat d’expressió, sinó pel delicte de sedició.

El seu company de files i president de la delegació espanyola, el senador Antonio Gutiérrez, ha presentat un vot particular per rebutjar que es comparessin les tradicions polítiques i constitucionals d’Espanya i Turquia.

Per la seva part, Laura Castell, d’ERC, ha manifestat el seu rebuig pel fet que els representants de PP i PSOE demanessin la supressió de la referència a Espanya, un parer compartit pel representant francès del PPE François Calvet.

(Visited 102 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari