L’aposta de Puigdemont per la criptomoneda ‘Ethereum’ fa figa

L’ex-president de la Generalitat es va crear a finals de l’any passat una cartera d’aquest valor que ha passat de valer 4.229 euros a caure per sota dels 1.000 el passat dijous

Capçalera del perfil de Twitter de l'ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont, amb la referència a la criptomoneda'ethereum'

L’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont va anunciar a finals de l’any passat en un missatge de Twitter que s’havia obert una cartera pública de la criptomoneda Ethereum. Puigdemont va dir que ho feia “per contribuir, experimentar i participar en eines que permetin els ciutadans participar activament en la governança i perquè els governs serveixin millor els seus ciutadans”. Es va canviar l’etiqueta de la seva pàgina de Twitter i a partir d’aleshores hi apareix com a krls.eth: “Des de fa un temps, gràcies a l’ajuda inestimable de veritables experts, valoro la potencialitat transformadora que la tecnologia té sobre la governança, l’organització política i les ideologies. No pas com a tecnòleg, que no en sóc, sinó com a responsable polític”. Puigdemont va afegir que aquesta tecnologia “permet construir el que algunes persones anomenen estats descentralitzats”. El valor més alt que va assolir Ethereum des de la seva creació el 2015 va ser de 4.228,93 euros. El passat dijous 16 de juny va caure per sota dels mil euros. Aquest dilluns es cotitzava a 1.098 euros.

L’expert que més ha influït en l’ex-president de la Generalitat perquè apostés per Ethereum és Jordi Baylina. Baylina és un expert informàtic, resident a Suïssa, que s’ha convertit en un propagador d’aquesta criptomoneda fent nombroses xerrades arreu del món. Al seu perfil de Twitter es defineix com un fan d’Ethereum, hacker de barret blanc i lluitador per la llibertat de Catalunya. És una de les víctimes de l’espionatge amb Pegasus incloses pel laboratori canadenc Citizen Lab en el seu informe CatalanGate.  En una entrevista al programa FAQS de TV3, després que esclatés aquest cas, Baylina va reconèixer que s’havia reunit amb Puigdemont a Bèlgica, tot i que no tenia clar si havia estat dues o tres vegades.

L’ex-president de la Generalitat aspira a crear una Catalunya independent virtual i per aconseguir-ho compta amb el suport del grup d’informàtics que el van ajudar en la creació de planes web per facilitar el referèndum de l’1-O alternatives a les que anava tancant la Guàrdia Civil. Baylina és membre d’aquest grup del qual en formen part Elies Campo, Xavier Vives, Pau Escrich, Josep Maria Ganyet i Joan Matamala. Tots ells apareixen com a víctimes del CatalanGate.

Les criptomonedes estan passant per uns dies difícils. Vitalik Buterin, cofundador d’Ethereum, va explicar el passat mes de maig que la pèrdua de valor d’aquesta moneda l’havia expulsat del club dels bilionaris. Buterin és un jove de 28 anys, nascut a la ciutat de Kolomna, a uns cent quilòmetres de Rússia, que va estudiar a la Universitat de Waterloo, prop de Toronto, al Canadà. Dues coincidències curioses: el Waterloo de Buterin no té res a veure amb el del palau de Puigdemont i a Toronto hi té la seu Citizen Lab.

L’interès de Puigdemont per les criptomonedes té un relleu polític especial després que hagi transcendit que es va reunir amb emissaris russos poc abans que impulsés la declaració de la independència de Catalunya l’octubre de 2017. Aquests emissaris li van proposar de donar suport a la independència amb el suport militar de 10.000 soldats russos i una notable quantitat de diners a canvi que el govern de la Generalitat convertís Catalunya en un paradís fiscal per les criptomonedes. No ha transcendit si Ethereum estava entre les monedes que els russos volien que rebessin un tracte de favor. Vist la seva caiguda en picat dels darrers dies no sembla que hagués estat una bona idea.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.