Puigneró impulsava la implantació de les criptomonedes a Catalunya abans que els emissaris russos ho proposessin a Puigdemont

El 8 de març del 2017 ja afirmava que “la xarxa global Blockchain aposta per Catalunya” en una nota de premsa que s’ha esborrat de l’arxiu de la Generalitat

Jordi Puigneró, a la presentació de la criptomoneda catalana 'Meal', el desembre del 2017

Jordi Puigneró, vicepresident del govern de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, va impulsar la implantació de les criptomonedes a Catalunya mesos abans que els emissaris russos que es van reunir, l’octubre del 2017, amb l’aleshores president Carles Puigdemont li ho demanessin a canvi de suport polític i militar a la independència de Catalunya. El 8 de març, quan Puigneró era secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital del Govern, va afirmar que “la xarxa global Blockchain, una tecnologia que revolucionarà encara més la Societat Digital, aposta per Catalunya”. Aquesta afirmació de Puigneró s’incloïa en una nota de premsa distribuïda pel Departament que dirigia que ha desaparegut de l’arxiu del seu portal. La xarxa Blockchain és la que permet el funcionament de les criptomonedes.

Els emissaris russos que es van reunir amb Puigdemont, poc abans que declarés la independència de Catalunya, no anaven mal encaminats. Sabien que el govern de la Generalitat apostava per potenciar criptomonedes alternatives a l’euro, una opció que desestabilitzaria la moneda europea i, per tant, la Unió Europea. El president rus, Vladimir Putin, s’ha apuntat a totes les campanyes que desestabilitzen Europa, des del Brexit a l’independentisme català o qualsevol iniciativa que posi pals a les rodes de la cohesió europea. Afeblir l’euro és una de les seves prioritats i el govern català li ho posava en safata apostant per les criptomonedes.

Puigdemont va enviar la seva consellera de Presidència, Elsa Artadi, a negociar amb els emissaris russos. Artadi va declarar davant el jutge Joaquín Aguirre, que investiga aquesta trama, que l’aleshores president de la Generalitat va delegar en ella l’assistència a aquesta reunió, celebrada pocs dies abans de la proclamació de la independència, perquè és economista i que això ajudaria en un intercanvi sobre criptomonedes. Va declarar, però, que no va acabar d’entendre què li proposaven els seus interlocutors russos.

Potser hauria estat més encertat enviar Jordi Puigneró a aquesta trobada, perquè ell portava mesos promocionant monedes digitals catalanes. El 27 de desembre, dos mesos després de la declaració unilateral d’independència i sis dies després de les eleccions al Parlament que es van celebrar després de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, l’encara secretari de Telecomunicacions pujava aquest missatge a Twitter: “Los catalanes hacen cosas. Doncs, sí. Avui hem presentat el llançament de la moneda “Meal”, de l’empresa catalana @nostrum_123. La innovació digital d’una empresa de producte tradicional és possible (i necessària)”. Puigneró va posar tres hastags en aquest tuit: smartcat, blockchain i KRLS (l’etiqueta de Puigdemont).

Mesos abans de la convocatòria del referèndum de l‘1 d’octubre del 2017, el govern de la Generalitat havia contemplat la possibilitat de pagar-lo amb criptomonedes. Fins i tot, Puigdemont, l’aleshores vicepresident del govern, Oriol Junqueras, i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, es van reunir, aquell juliol, amb Vicent Nos, un empresari i desenvolupador informàtic, que es va oferir a organitzar la consulta si li pagaven mig milió d’euros en la criptomoneda ethereum. La idea no va acabar quallant. La justícia encara investiga com es va pagar el referèndum de l’1-0. Mentre, Puigdemont s’ha posat l’etiqueta eth (ethereum) al seu perfil de Twitter i Puigneró és vicepresident del govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori.

Si tornen els russos proposant el suport del Kremlin a la independència a canvi que el govern de la Generalitat converteixi Catalunya en un paradís de les criptomonedes, millor que s’hi reuneixi Puigneró que Artadi, que fa unes setmanes va anunciar que es retirava de la política.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.