Cripto hivern: Bitcoin s’enfonsa per sota dels 20.000 dòlars

Els inversors estan fugint massivament del mercat de criptomonedes i les principals plataformes de compravenda d'actius estan bloquejant les transaccions

  Bitcoin (Dreamstime)
  Bitcoin (Dreamstime).

  L’enfonsament de les criptomonedes ha desencadenat en una crisi financera digital, que ha culminat en una de les pitjors setmanes de la seva història. Com va succeir amb Lehman Brothers el 2008, els índexs de les principals criptodivises, bitcoin i ether, s’han desplomat des del dilluns 13 de juny.

  El cripto hivern s’ha materialitzat amb una espiral descendent de les majors criptomonedes. El bitcoin ha caigut un 22’88% els últims cinc dies i un 32% aquest mes. Si tirem la vista enrere, des de l’inici del 2022, la desfeta s’ha traduït en un descens del 58%.

  El bitcoin, que va conquerir els 64.400 dòlars a la fi del 2021, ha perdut la batalla per mantenir-se per sobre dels 20.000 i s’ha esfondrat a mínims fins als 17.663 ahir, dissabte 18 de juny. Aquesta xifra no es veia des de novembre del 2020.

  El cop ha estat pitjor per a l’altra gran criptomoneda, l’ether, que ha retrocedit un 24’6% setmanal, un 45% aquest mes i un 71% en el que va del 2022. Ethereum ha caigut un 76% des dels seus màxims històrics el 2021, quan va arribar fins als 4.600 dòlars. En l’actualitat, està lluitant per mantenir-se per sobre dels 1.000.

  Enfonsament de la inversió

  Els inversors estan fugint massivament dels mercats més fluctuants i dels actius amb més risc, com el de les criptomonedes. Per frenar la sagnia, les principals plataformes de compravenda de criptodivises estan bloquejant les transaccions dels usuaris que volen vendre.

  La caiguda de la inversió s’ha produït principalment per la inflació a l’entorn macroeconòmic, les pujades de tipus d’interès per part de la Fed, la Reserva Federal d’EUA, i el minvament de la confiança en les criptomonedes pel fracàs de Lluna, la ‘stable coin’ de Terra, que s’ha desestabilitzat per perdre la paritat amb el dòlar.

  La majoria dels inversors que han escapat s’han refugiat a la renda fixa per protegir els actius de la inflació accelerada que a l’Eurozona ha sigut d’un 8’1% al maig i als Estats Units d’Amèrica d’un 8’6%. Markus Allenspach, cap d’investigació de ‘fixed income’ de la institució bancària suïssa Julius Baer, ha argumentat que “la inflació continua sent una prioritat per les dades d’inflació de preus al consumidor als EUA, que han estat pitjors del que s’esperava. Han augmentat els temors que els bancs centrals necessitin endurir la política monetària de manera molt més agressiva i allunyar a l’inversor dels actius de risc com les criptomonedes”.

  Una altra causa de l’enfonsament de les criptodivises ha estat el seu vincle amb les borses, especialment amb les tecnològiques, que també s’han vist perjudicades per la situació macroeconòmica. “Les criptomonedes ja no són un actiu de risc aïllat i estan responent als canvis a la política global”, ha assegurat Clara Medalie, directora d’investigació de Kaiko, proveïdor de dades del mercat de criptomonedes, a The Wall Street Journal.

  ‘Corralitos’ contra la sagnia

  Per frenar la caiguda de les criptomonedes, les principals plataformes de compravenda d’actius han bloquejat les transaccions dels usuaris que han invertit i volen vendre. La primera gran empresa que va passar a l’acció va ser Binance, la major companyia de compravenda de criptodivises a nivell mundial.

  “Hi ha una pausa temporal als retirs de Bitcoin a Binance a causa d’una transacció embussada que està causant un retard. Hauria d’estar resolta en 30 minuts. Estarem informant. Els fons estan segurs”, ha afirmat Changpen Zhao, CEO de Binance mitjançant Twitter. Vint minuts més tard, Zhao ha confessat que “és probable que això trigui una mica més a arreglar-se que la meva estimació inicial. Més actualitzacions aviat. Gràcies per la seva paciència i comprensió”.

  La segona empresa va ser Celsius. Va detenir les sortides d’efectiu de la seva plataforma per problemes de liquiditat en “condicions extremes”. “Estem prenent aquesta decisió per posar a Celsius a una millor posició per complir, amb el temps, les seves obligacions de retir”, ha informat a un comunicat.

  La companyia Bitfinex també va tenir problemes a la retirada dels fons. No s’ha pronunciat en cap comunicat oficial, però els usuaris de la plataforma han denunciat públicament que les peticions de venda han estat bloquejades al pitjor moment de la desfeta del dilluns 13 de juny.

  Coinbase no ha tingut problemes de liquiditat greus, però ha anunciat l’acomiadament de 2.000 treballadors per l’impacte als seus comptes de la crisi per la inflació. El seu CEO i fundador, Brian Armstrong, ha explicat que la companyia s’està preparant per a un “cripto hivern que podria ser d’un període prolongat”.

  El col·lapse de Terra/Lluna va espantar als pocs dòlars reals que quedaven per part d’inversors minoristes. La gent normal està espantada i el subministrament de diners reals s’ha estat esgotant (durant l’últim mes)”, ha explicat l’analista criptoescèptic David Gerard. “Crec que és per això que Coinbase, de sobte, ha començat a acomiadar. És la casa de canvis més gran pels clients minoristes ordinaris i sap exactament com està el mercat ara. Suposo que ha vist que s’estaven enfonsant els ingressos de dòlars reals i s’ha espantat”, ha assenyalat.

  Three Arrows Capital, un fons amb seu a Dubai, que havia invertit gran part dels seus diners a Lluna, Ether i Solana, moneda que s’ha desplomat un 90%, està davant d’almenys 400 milions de dòlars de liquidacions. Babel Finance ha estat l’última a sumar-se a la llista de plataformes que ha bloquejat la retirada de criptodivises als seus usuaris en la que serà recordada com una de les setmanes més fosques de la història del sector de les criptomonedes.

  Facebook
  Twitter
  WhatsApp

  avui destaquem

  Deixa un comentari

  NOTES ESPECIALS

  Notícies més llegides