L’entorn de Puigdemont brama contra el text que acusa Israel d’apartheid aprovat pel Parlament

Alay creu que a l'independentisme li "costarà anys" reparar "la trencadissa" i Rahola parla "d'obsessió antiisraeliana"

Josep Lluís Alay, Clara Ponsatí, Josep Rius, i Aurora Madaula

L’aprovació d’una proposta de resolució al Parlament de Catalunya que reconeix “que el sistema que aplica Israel en els territoris ocupats (de Palestina) és contrari al dret internacional i equival al crim d’apartheid” ha indignat Junts per Catalunya i figures molt properes a Carles Puigdemont, com la tertuliana Pilar Rahola, el cap de l’oficina de l’expresident, Josep Lluís Alay, i l’exconsellera Clara Ponsatí. El text va tirar endavant amb el suport del PSC, ERC, la CUP i En Comú Podem, mentre que Vox i Cs van abstenir-se i Junts va ser l’únic partit que va votar en contra.

Ens costarà anys posar remei a la trencadissa que ha provocat avui el Parlament de Catalunya“, ha publicat Alay a Twitter, un comentari que l’exconsellera Ponsatí ha compartit afegint que “és la prova, si calia, que per alguns això de la independència no apareix al seu mapa”. Per la seva banda, Rahola, guardonada amb múltiples premis pel seu posicionament favorable a l’Estat d’Israel, ha relacionat el text aprovat amb “l‘obsessió antiisraeliana en versió patològica” i ha assegurat que el Parlament “fot pena i vergonya” i que “banalitza l’apartheid sud-africà”.

“Redueix el complex conflicte israelo-palestí a una simple visió de bons i dolents. Ataca una democràcia solvent i calla respecte als crims de Hamàs, Hezbollah”, ha escrit Rahola a Twitter. La tertuliana, però, no va pronunciar-se davant l’assassinat de la periodista palestina d’Al Jazeera Shireen Abu Akleh en mans de l’Exèrcit israelià, un fet que diversos usuaris li han retret a les xarxes socials. El perfil internacional de Junts també s’ha pronunciat en contra de l’ús del terme apartheid per al conflicte entre Israel i Palestina perquè “ni recull la situació, ni acosta a la solució”, i el partit ha assegurat que vol “una solució de dos Estats justa, pacífica, dialogada i que compleixi el dret internacional”.

La resolució sobre la situació que viu Palestina té en compte els informes d’Amnistia Internacional i de Human Rights Watch que qualifiquen d’apartheid i vulneració de drets humans les accions que Israel duu a terme contra els palestins. Malgrat tractar-se d’entitats a les quals l’independentisme recorre sovint quan es tracta del seu conflicte amb l’Estat espanyol, Junts discrepa ara de les conclusions d’aquests organismes internacionals. En la votació, celebrada a la Comissió d’Acció Exterior, Transparència i Cooperació, hi havia, per part de Junts, Francesc de Dalmases com a president de la comissió, el diputat Joaquim Jubert, el portaveu del partit Josep Rius i la diputada Aurora Madaula, perfilada com la principal figura de l’ala esquerra de Junts.

Amnistia es congratula i Israel ho rebutja

L’ambaixadora d’Israel a Espanya, Radica Radian-Gordon, ha condemnat “enèrgicament” la resolució aprovada pel Parlament, la qual ha titllat de “vergonyosa”. Com Rahola, Radian-Gordon ha afirmat que el text és “fruit de l’obsessió antiisraeliana dels qui l’han promogut i aprovat”. A diferència de l’ambaixadora israeliana, Amnistia Internacional ha mostrat el seu suport a la resolució i l’ha considerat una “bona notícia”.

L’entitat ha celebrat que el Parlament català és el primer en tota Europa que “denuncia el sistema d’opressió israelià com un crim de lesa humanitat” i, en aquest sentit, el director d’Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán, ha destacat que la resolució “és un pas més en el camí cap a l’acció per desmantellar aquest sistema”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.