Augmenta la pressió veïnal i judicial contra la incineradora de Sant Adrià

La plataforma metropolitana AireNet, acusació particular en la causa judicial contra la planta del Besòs

La plataforma veïnal metropolitana AireNet ha estat considerada com a damnificada en la causa judicial contra la incineradora del Besòs. El jutjat d’instrucció número 5 de Badalona està investigant la planta de TERSA, ubicada a Sant Adrià de Besòs, arran d’una denúncia de la Fiscalia per un delicte contra el medi ambient. La justícia ha permès que la coordinadora es presenti com a acusació particular en el procés, en ser considerada una de les damnificades per les presumptes males pràctiques de la incineradora. L’arribada del cas a la justícia ha estat possible gràcies a la feina constant d’aquest col·lectiu que l’abril del 2018 ja va presentar una denúncia contra la planta de residus.

En declaracions a EL TRIANGLE, la fundadora de la coordinadora veïnal AireNet, Silvina Frucella, ha dit que “ser considerats com a damnificats ens permet tenir accés a tots els expedients que la Fiscalia ha estat recopilant en els darrers quatre anys, així com als que ha aportat TERSA, i poder participar en el procés d’instrucció”. Un altre element important és poder ampliar les imputacions actuals, que fins al moment afecten Eloi Badia, regidor de medi ambient de l’Ajuntament de Barcelona i actual president de TERSA, i el cap d’explotació de la incineradora.

Per AireNet, “és imprescindible” ampliar la imputació a altres persones, com Janet Sanz, primera tinent d’alcaldia de lAjuntament de Barcelona i presidenta de TERSA quan la plataforma va interposar la denúncia. La plataforma no es vol quedar aquí, i també lluitarà per imputar els màxims responsables de la incineradora, com són el cap de producció i el gerent, ja que fins ara només està imputat el responsable de producció. En ser considerats damnificats i ser acceptats com a acusació particular, AireNet vol demanar al jutjat les imputacions d’aquestes tres persones noves perquè la incineradora, que pertany a l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana, “ha estat fent pràctiques fora de la llei durant masses anys”, segons Frucella.

Una de les preocupacions d’AireNet és la temperatura que utilitzen els forns de la incineradora. Segons Frucella, “treballen amb temperatures per sota de la llei, i per això no destrueixen les dioxines”. L’entitat ha recollit com a indicador el consum de gas de la planta per demostrar que s’incompleix l’obligació de cremar els residus per sobre dels 850 graus. Una altra mala praxi, per AireNet, és “la descàrrega de les cendres volàtils, que són les que queden després de cremar i que són considerades residus perillosos”. Per Silvina Frucella, “la llei diu que s’han de fer les descàrregues de forma estanca, i en canvi TERSA ho fa amb procediments dolents.

Hem vist en imatges com escampen les cendres que són cancerígenes al medi ambient”. Tot un seguit de pràctiques, segons la representant veïnal, que són “preocupants”, i que la plataforma ha vist reforçades amb estudis científics. Uns dels estudis citats és l’elaborat per l’equip del catedràtic de Toxicologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV)de Tarragona, Josep Lluís Domingo. En declaracions a EL TRIANGLE, el professor ha exposat que els estudis realitzats per la URV amb dades recollides del 2014 i del 2017 van demostrar “que els nivells de dioxines que hi havia a l’entorn eren molt exagerats, i això va coincidir en un moment que la resta de plantes que hi havia a Catalunya estaven fent uns seguiments dels nivells de dioxines i metalls pesants a l’entorn de les plantes, i a la planta del Besòs es van tancar en banda i no en van voler fer. Això ens va fer pensar que hi havia gat amagat”. Per tant, amb fons propis, la URV va fer els estudis i va recollir que “els nivells eren cada vegada més alts, i això evidenciava que el funcionament de la planta no era l’ideal”.

Els estudis, però, es van fer des de fora de la planta del Besòs, donat que l’empresa no va permetre l’accés. Segons Domingo, “no vam tenir cap col·laboració, tot i que hem treballat amb totes les plantes de Catalunya”. Per tant, es van agafar mostres del sòl i l’aire a les zones de l’entorn, i l’estudi publicat afirma que els riscos de càncer a causa de l’exposició ambiental a les concentracions de dioxines per a la població que viu a la rodalia de la planta són “considerables”. Afegeix que “això hauria de suposar una seriosa advertència per a aquelles autoritats responsables del medi ambient i la protecció de la salut pública”.

Els riscos de càncer a causa de l’elevada exposició eren similars entre el 2014 i el 2017, tot i que les concentracions a l’aire s’havien incrementat i les relacionades amb el sòl havien baixat notablement. Per la portaveu d’AireNet, el pitjor de tot és que “estem a cegues” i “l’opacitat no ens permet tenir garanties de control sobre la incineradora”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.