Andalusia, de nou trampolí de Vox?

A les eleccions andaluses del 2018, Vox, que fins llavors era extraparlamentari, va irrompre al Parlament amb 12 diputats i va facilitar amb el seu suport la investidura del popular Juan Manuel Moreno Bonilla, un govern de coalició del PP amb Ciutadans, després que aquests acceptessin algunes de les condicions de Vox. Dos mesos després es va convocar a Madrid la manifestació contra les negociacions que tenia Pedro Sánchez amb la Generalitat i els partits independentistes, on es va demanar a Sánchez, que havia arribat a la Moncloa amb la moció de censura, que convoqués eleccions. La manifestació va passar a la història com la de la “foto de Colom”, amb Abascal, Ortega Smith, en peu d’igualtat al costat de Pablo Casado, Javier Maroto, Inés Arrimadas, Begoña Villacís i de molts altres dirigents del PP i Ciutadans.

El trifachito que havia nascut a Andalusia, que feia que si les tres dretes s’unien podien acabar amb els governs d’esquerres, prenia força. Des de llavors, a ajuntaments i a parlaments autonòmics Vox va donar suport a canvi d’algunes concessions programàtiques a governs de coalició del PP i Cs on no entrava. Tot va canviar amb les eleccions de Castella i Lleó del 13 de febrer, a les quals Vox es va presentar anunciant que no regalaria el govern al PP, i que si volia governar només ho podria fer deixant entrar Vox a l’executiu. Així va ser, i el popular Alfonso Fernández Mañueco va ser investit en formar un govern de coalició on el candidat de Vox, Juan García Gallardo, va ser nomenat vicepresident, i Vox va ocupar les carteres de Cultura i Turisme, Agricultura i Indústria i Ocupació. Fernández Mañueco continua controlant el govern en no donar competències executives a García Gallardo.

Ara, a les eleccions andaluses del 19 de juny, Vox ha presentat, no un desconegut de perfil baix com García Gallardo, sinó un pes pesant del partit, Macarena Olona, que ha estat portaveu del partit al Congrés. I si el PP no aconsegueix, com sembla, la majoria absoluta i ha de pactar amb Vox, Olona no es conformarà amb una vicepresidència sense competències. Això passa en un context en què, tot i quedar-li a Pedro Sánchez un any i mig de legislatura, la seva majoria d’investidura i el suport d’ERC trontollen cada dia després del cas Pegasus, i en què el PSOE ha hagut de necessitar aquestes últimes setmanes el suport del PP d’Alberto Núñez Feijóo en diverses votacions.

Feijóo voldria donar un rumb al PP diferent del de Casado, que un dia abraçava Vox i l’endemà el repudiava. I d’altra banda sempre ha reconegut que a Espanya hi ha nacionalitats o sentiments nacionals diferents. A Galícia, tant amb Fraga com amb Feijóo, el coneixement del gallec ha estat un requisit per accedir a moltes feines a l’administració. Aquesta suposada discriminació a la qual el PP no va posar objeccions va sacsejar primer Ciutadans amb Albert Rivera i després Vox. L’exigència de conèixer la llengua cooficial per accedir a treballar en un ajuntament o a l’administració autonòmica, la Xunta de Galícia que presidia Feijóo sempre l’havia aplicat. I el rebuig a aquesta exigència està a l’ADN de Vox.

Segons quins siguin els resultats a Andalusia, Sánchez pot tenir els mesos comptats a la Moncloa. Lamentablement, res fa pensar que es pugui capgirar les enquestes i que hi hagi una majoria d’esquerres, entre altres raons perquè a l’esquerra del PSOE, l’entorn de Podem i les seves escissions i reagrupaments, amb les candidatures de Por Andalucía y Adelante Andalucía, tot esperant que Yolanda Díaz faci el pas d’intentar salvar l’espai a nivell d’Espanya, reprodueixen els errors que va convertir a partir de l’any 2000 la formació Izquierda Unida en Izquierda Hundida.

Assumint que el PP presidirà la Junta, un no sap si l’opció menys dolenta seria, com sembla que vol Sánchez, que Moreno Bonilla presideixi la Junta amb Olona de vicepresidenta per poder dir que el PP de Feijóo governa i legitima la ultradreta, o que el PP es negui a posar Vox a la Junta, arriscant-se a la repetició electoral. Hi ha qui diu que és possible que el PP tingui la majoria absoluta i pugui governar en solitari. Sembla poc probable perquè Vox, amb Olona, va molt fort, convençut que el 19 de juny comença un nou cicle.

Susana Alonso
(Visited 127 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari