Acte de ‘S’Ha Acabat!’ i ‘El Jacobino’ sobre ‘Racisme separatista” a la UPF

Es temia un nou boicot per part dels independentistes radicals però finalment no hi va haver incidents

Els ponents de l'acte de 'S'Ha Acabat!, aquest dimarts 7 de juny, a la UPF

L’organització de joves constitucionalistes S’Ha Acabat! va organitzar aquest dimarts un acte a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) sense que es produïssin incidents, malgrat els boicots que aquesta entitat havia patit en l’organització d’activitats anteriors en aquest centre universitari o a la UAB. El debat va portar el significatiu títol de “Racisme Separatista” i va comptar amb la presència de Guillermo del Valle, director d’El Jacobino -plataforma d’esquerres contrària als nacionalismes- així com la de Jordi Salvadó i Andrea Llopart, vicepresident i responsable de xarxes socials i comunicació, respectivament, de S’ha Acabat!

Malgrat els rumors insistents de boicot per part de l’independentisme –S’ha Acabat!  va arribar a denunciar a les xarxes socials que s’estaven arrencant els cartells que publicitaven l’acte- finalment no es va produir cap aldarull i l’aula 55 del Campus de la Ciutadella de la UPF es va omplir per escoltar els tres ponents que van participar al debat. La UPF es troba en plena polèmica per la controvertida moció aprovada pel seu claustre el passat 31 de maig, on s’exigeix que els òrgans de govern del centre utilitzin “de forma exclusiva” el català en les seves comunicacions internes i publicacions a les xarxes socials, i addicionalment l’anglès, en tant que “lingua franca de l’Acadèmia”. Tot això, és clar, en perjudici del castellà.

Va començar l’acte a l’hora prevista, i la idea comú que van exposar els ponents és que “sota el nacionalisme hi ha un substrat etinicista, racista”. Com a prova, Guillermo del Valle va citar les fonts originàries on beu aquesta ideologia “i que ells mateixos” -va destacar- “no volen recordar”: Prat de la Riba, Pompeu Fabra, Heribert Barrera i Jordi Pujol. Va qualificar el nacionalisme com “la secessió dels rics; és a dir, la insolidaritat pura i dura”, per després denunciar “l’anomalia que significa l’existència d’una esquerra servil amb aquest nacionalisme, que defensa privilegis econòmics, polítics i fiscals en nom de la identitat”.

Jordi Salvadó, per la seva banda, va afirmar que “s’ha d’evidenciar les arrels xenòfobes i racistes del nacionalisme identitari català”, però que, sobretot, “s’ha de mostrar a professors i treballadors de la Universitat que existeix una alternativa a l’odi que necessiten els que utilitzen passamuntanyes per amagar les seves vergonyes”. Andrea Llopart va assegurar que S’ha Acabat! “no és una organització de dretes sinó transversal, amb multitud de sensibilitats i ideologies, però amb un objectiu comú: revertir la situació que es viu a Catalunya no només a les escoles, sinó a les universitats, als centre de treball, al carrer, a tot arreu”. I va afirmar que seria desitjable que “existís una esquerra no nacionalista a Catalunya”.

Finament, preguntat per l’amenaça de boicot, Guillermo del Valle es va mostrar rotund: “la idea d’aquest acte és la normalitat. La universitat no és de ningú. El control de l’espai públic per part del nacionalisme és intolerable”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.