Jordi Puigneró contradiu el director del laboratori canadenc autor del ‘CatalanGate’

Ronald Deibert assegura que cap institució va estar implicada en l’anàlisi de les infeccions i el director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya afirma que han col•laborat

Jordi Puigneró, vicepresident del govern de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, i Ronald Deibert, director de 'Citizen Lab'

Les explicacions contradictòries sobre la gestació i realització de l’informe realitzat pel laboratori canadenc Citizen Lab com a CatalanGate afecten un altre conseller: Jordi Puigneró, vicepresident del govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori. Puigneró ha contradit el director de Citizen Lab i màxim responsable del CatalanGate, Ronald Deibert. EL TRIANGLE va publicar el 26 de maig que el llibre ‘Pegasus’ de l’ex-president del Parlament i actual conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, inclou diversos paràgrafs que xoquen amb les explicacions que ha donat Deibert sobre l’elaboració de l’informe sobre l’espionatge a independentistes catalans.

Com en el cas de Torrent, les contradiccions amb les explicacions de Deibert s’han detectat arran de les respostes que el director de Citizen Lab va donar a la trentena de preguntes que sis eurodiputats de Ciutadans van plantejar a la Universitat de Toronto, de la qual depèn aquest laboratori de recerca en tecnologia i drets humans, en relació amb els criteris i el mètode amb què s’havia realitzat la investigació. En una d’aquestes preguntes, es demanava “quines altres institucions o grups van estar involucrades en l’anàlisi” i Deibert va contestar que “cap institució o grup va estar involucrada en l’anàlisi forense realitzat en l’informe”.

Oriol Torruella, director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya (ACC), que depèn del departament que dirigeix Puigneró, va afirmar, en unes declaracions a La Vanguardia publicades el 8 de maig, que havia col·laborat amb Citizen Lab en aquesta investigació. “L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya va treballar des que es va conèixer l’espionatge al president del Parlament, Roger Torrent, amb Citizen Lab per verificar si el model d’infecció a través de Pegasus del que havia estat objecte, juntament amb els parlamentaris Ernest Maragall (ERC) i Anna Gabriel (CUP), es podia haver traslladat al Govern de la Generalitat”, es llegeix a l’article de La Vanguardia. Aquest espionatge es va fer públic el juliol del 2020. Torruella va explicar també que “d’acord amb les competències de l’Agència de protegir les comunicacions dels alts càrrecs de la Generalitat, es va treballar amb el centre canadenc” per detectar si tenien telèfons i dispositius afectats per l’espionatge.

La tasca de l’ACC es va realitzar, segons el seu director, des del seu laboratori i també en col·laboració amb Citizen Lab, “per desentranyar formes d’identificar si hi ha o no infeccions, un procés complex degut a la sofisticació del software de Pegasus que requereix de la col·laboració entre diferents entitats especialitzades en ciberseguretat”.

Puigneró va anunciar, el 4 de maig, que, a més dels 65 independentistes que, segons Citizen Lab, van ser espiats amb el programari Pegasus, l’Agència de Ciberseguretat n’havia detectat dos més: el seu ex-cap de gabinet com a conseller de Polítiques Digitals, Ivan Monforte, i l’ex-conseller de Territori i Sostenibilitat i actual president del Port de Barcelona, Damià Calvet.

El vicepresident del govern català i dirigent de JxCat considera que no té sentit mantenir la taula de diàleg entre els governs català i espanyol mentre no s’aclareixi el CatalanGate. Realment, aquest cas té moltes contradiccions i punts foscos.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.