Aval del Consell de Garanties Estatutàries a la llei del català d’ERC, Junts, PSC i comuns

La norma es debatrà i es votarà en la sessió del Parlament d'aquest dimecres

El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, el president Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà

Foto: @govern

El Consell de Garanties Estatutàries ha avalat la proposició de llei sobre el català a l’escola consensuada per ERC, Junts, PSC i En Comú Podem, de manera que la norma ja pot ser votada al Parlament. El dictamen de l’ens, que no és vinculant, assenyala que la llei s’ajusta a l’Estatut i dona llum verda als grups impulsors perquè la norma sigui aprovada pel ple en la sessió d’aquest dimecres.

Segons l’òrgan consultiu, l’omissió del castellà com a llengua vehicular no vulnera els articles 3 i 27 de la Constitució, ni tampoc els articles 6 i 35 de l’Estatut. L’absència de percentatges per a cada llengua tampoc suposaria cap vulneració constitucional ni estatutària, considera l’ens en el seu informe, sol·licitat pel PP, Vox i Ciutadans com a estratègia dilatòria.

L’aval del Consell de Garanties Estatutàries ratifica, doncs, el consens assolit pels quatre partits amb major representació al Parlament sobre l’ús del català i del castellà a l’escola. La norma estableix el català com a llengua “vehicular” i el castellà com a llengua “curricular”, però no estableix cap percentatge en l’ús i aprenentatge de les llengües, fet que dependrà del projecte lingüístic que fixi cada escola.

Per tal de donar cobertura legal a la direcció dels centres educatius, el govern de la Generalitat va aprovar la setmana passada un decret complementari al pacte assolit que pretén protegir les escoles de possibles desobediències i establir com cada centre elaborarà el seu projecte lingüístic.

(Visited 60 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari