Catalunya ha acollit a més de 40.000 refugiats de la Guerra d’Ucraïna

El problema més important és que les famílies ucraïneses que estan residint a territori català estan fent un enorme esforç per pagar totes les despeses

Manifestació contra la Guerra d'Ucraïna (Pixabay)
Manifestació contra la Guerra d'Ucraïna (Pixabay).

100 dies de guerra a Ucraïna i 40.531 refugiats del conflicte a Catalunya, segons la Creu Roja. “Les primeres setmanes va ser com un tsunami, arribaven centenars de persones cada dia”, ha assegurat Enric Morist, coordinador de l’entitat, en declaracions a El Periódico de Catalunya. Després va reduir-se el ritme en el qual arribaven desplaçats que demanaven ajuda després de fugir del conflicte.

Ara institucions, ONGs i altres organitzacions que proporcionen ajuda humanitària necessiten lots de menjar i roba. “El Govern central segueix sense transferir-nos els fons que necessitem”, han assenyalat des de la Generalitat. Molts refugiats tornen al seu país o han de traslladar-se a altres comunitats autònomes per falta d’allotjaments al territori català.

Entre el 7 i el 13 de març, va ser el moment amb més moviment. Arribaven una mitjana de 600 persones al dia, especialment mitjançant els trens que paraven a l’estació de Sants. Uns altres ho feien als aeroports i per carretera. “Algun dia arribem al miler”, ha indicat Morist.

A la fi de març, 9.500 els ucraïnesos dormien als hotels de Catalunya finançats pel Ministeri d’Inclusió. Ara les xifres han baixat. Hi ha 4.861 refugiats allotjats actualment. Mentrestant, altres 4.444 persones han estat derivades a altres comunitats autònomes o a altres organitzacions. “Si no ho haguéssim fet, tindríem un col·lapse d’allotjament a Catalunya”, ha justificat Morist.

Nens i adolescents, la meitat dels refugiats

La meitat dels refugiats són nens i adolescents i 4.500 ja s’han incorporat a l’escola catalana. “Cal contar que hi ha més de 5.000 nens menors de 3 anys i adolescents entre 16 i 18 anys”, ha afirmat Mireia Mata, secretària general d’Igualtat del Govern català.

El problema més important és que les famílies ucraïneses que estan residint a Catalunya estan fent un esforç enorme per pagar totes les despeses. Pugen les factures, cal comprar roba d’estiu i omplir el rebost. “Són famílies treballadores que necessiten ajuda”, ha recordat Morist. “Nosaltres plantegem una renda tipus Ingrés Mínim Vital a tots els refugiats”, ha proposat Mata, que ha assenyalat que aquesta ajuda ha d’arribar des de la Moncloa.

Els serveis socials municipals, que tracten de donar resposta a aquest problema, estan col·lapsats per la pandèmia. Barcelona, en 60 dies d’atenció especialitzada, ja ha concedit gairebé 500 ajudes a refugiats ucraïnesos, encara que són més de 1.500 llars les que les han demanat. De mitjana, s’han repartit 233 euros per llar.

(Visited 113 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari