Laporta accepta finalment els salvavides econòmics de Bartomeu i de Tebas

Sembla que traeix a Florentino amb un gir de guió sospitós, mentre la seva junta dona llum verda a vendre part de BLM, entrar en LaLiga Impuls i abraçar a CVC per a explotar junts el 25% dels drets de TV

Només en aparença, Joan Laporta ha perdut la batalla enfront de la seva pròpia junta directiva, acceptant després de tot, amb més d’un any de retard, les solucions econòmiques proposades per Josep Maria Bartomeu i per Javier Tebas. És a dir, la venda d’una part del Barça Corporate i sumar-se a LaLiga Impulso, una operació financera basada en l’ entrada d’un fons d’inversions (CVC) a canvi de la cessió dels ingressos del 10% dels drets de TV durant uns quaranta anys.

El club va emetre ahir un comunicat, a primera hora de la tarda, que ja estava formalment escrit i acceptat des de bastants dies enrere, molt abans que la junta es reunís a la Jonquera, exactament en el centre comercial Escudero, propietat del vicepresident de l’àrea social, aquest directiu de nul·la presència mediàtica ni participativa en la vida del club, molt menys en el departament que en teoria dirigeix com a màxim responsable.

Una vegada més, per tant, Laporta ha triat el camí invers al que havia emprès quan va prendre el comandament del club, ara fa un any i dos mesos. Sabent i sent plenament conscient de les necessitats d’un club assotat per la pandèmia, el nou president sempre es va negar a realitzar cap acció a favor d’evitar un daltabaix major. Va obviar accelerar la venda del Barça Corporate i va rebutjar de pla entrar en el pla proposat per Javier Tebas, una mesura de xoc per a compensar en el seu conjunt les enormes pèrdues a causa del tancament dels estadis i de l’activitat a l’entorn del futbol durant un any i tres mesos, pràcticament.

Laporta es va oposar amb vehemència i es va aliar amb Florentino Pérez en un projecte que precisament buscava plantar-li cara a LaLiga i a la UEFA com va ser aquest intent de Superlliga, també com una operació purament d’inversió, en aquest cas amb un fons americà.

Per què ara es produeix aquest gir? La nota feta oficial pel club no és del tot clara ni específica. Anuncia la convocatòria d’una assemblea urgent, telemàtica, per al 16 de juny pròxim amb dues propostes que seran sotmeses a l’aprovació dels socis. Sobre Barça Licensing & Merchandising SL (BLM), sol·licitar l’autorització per a l’adquisició per part d’un o més inversors d’una participació minoritària del capital social de la societat (fins al 49,9%).

Sobre els drets de TV, demanar llum verda per a la cessió a un o més inversors de fins al 25% dels ingressos per a l’explotació dels drets de televisió corresponents a la competició organitzada per la Lliga Nacional de Futbol Professional i/o l’obtenció de finançament sobre la base dels citats drets de televisió.

No es pot ser més confús ni menys explícit de cara als socis. Mentrestant, als cinc minuts, el portal especialitzat 2Playbook oferia tots els detalls sobre les veritables intencions de la junta. La venda del 49,99% de BLM per 200 milions està avançada a favor de Fanatics i Invesindustrial, encara que no podrà tancar-se a temps perquè el benefici afecti positivament el tancament de l’exercici actual.

Com que aquesta via no resol el forat de 120 milions de pèrdues d’enguany, el Barça sembla inevitablement obligat a abraçar l’alternativa proposada per CVC. Segons aquest mitjà, el Barça acabarà acceptant la fórmula aplicada a la resta dels clubs, és a dir un préstec de 270 milions sense interessos que rebaixaran en aquesta mateixa quantitat el patrimoni net negatiu del club de 450,7 milions.

Immediatament, no obstant això, el 15% d’aquest ingrés es tradueix en fairplay financer per a fitxar, l’altre 15% es destina a refinançar deute i un 70% addicional a infraestructures i millores en la gestió. Ni més ni menys que la resta dels clubs. Laporta obté 40,5 milions per a fitxar a Lewandowski, que és la seva gran obsessió i admet aquesta cessió de gairebé el 10% de l’explotació dels drets de TV per 40 anys.

La nota no aclareix la lletra petita sobre els passos que ha de fer el FC Barcelona per a obtenir aquest benefici com, obligatòriament, retirar-se de la demanda signada pel mateix Laporta contra LaLiga Impulso. No hi ha un altre camí que deixar sols al Real Madrid i a l’Ahletic en aquesta batalla contra Javier Tebas, donar-los l’esquena i trair-los.

No únicament a canvi d’aquests 270 milions, perquè aquesta mateixa web sosté que “en paral·lel, fonts del mercat assenyalen que CVC també negocia fer una inversió addicional en termes molt similars. És a dir, aportaria 270 milions per una participació addicional en el negoci televisiu, per la qual cosa aquesta vegada sí que computarien com a ingrés i no com a deute” a favor del FC Barcelona.

Si això és així, el Barça de Laporta no sols fa les paus amb CVC, sinó que pretén convertir-se en el seu millor amic, obrint la mateixa via de negoci elaborada per LaLiga però al marge de la resta, individualment, admetent la seva entrada com a partner en l’explotació del negoci televisiu. Així, amb una part de CVC s’equilibra la liquidació 2021-22, amb l’altra es rebaixa el dèficit estructural a l’espera que amb el segon acord amb CVC i els diners frescos de la venda de BLM el club recuperi l’equilibri perdut.

Res és gratis, clar. A partir d’aquest moment el Barça s’enfronta a una xifra d’ingressos menor per la via del retail i dels drets de TV i està per veure com computaran en el futur les conseqüències de la ira de Florentino Pérez, al qual Laporta abandona en aquest camí emprès conjuntament des que li va deixar penjar la pancarta del Bernabéu. Es comenta que el Real Madrid podria exigir-li una penalització de 300 milions si baixa del tren de la Superlliga. Caldrà esperar esdeveniments.

No s’ha de posar en dubte la informació de 2Playbook. És fiable. No ho és en canvi el mateix Laporta, que ha acatat la decisió de la majoria de la junta en contra del seu propi criteri i de la seva voluntat. A la vista de la parquedat de la nota i de la manera de ser i d’actuar d’un president cada vegada més capritxós i compulsiu pot passar qualsevol cosa d’aquí al 16 de juny, sigui en la pròpia assemblea o finalment a causa que sorgeixi una alternativa o Laporta ho vegi d’una altra manera.

La resistència d’aquests catorze mesos de Laporta a obrir les portes a les solucions més coherents made in Bartomeu i Javier Tebas ha estat vençuda amb relativa facilitat. O li urgeix gastar diners en fitxatges com sigui i entrar en aquesta subhasta pel davanter del Bayern, en la qual no hi ha ningú més, o bé Laporta té un altre pla que ningú sap.

La tercera via és que Florentino li ho impedeixi d’alguna manera perquè res indica que aquesta relació seva de dominació sobre el destí del Barça hagi canviat de la nit al dia.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.