Els partits independentistes frenen la posada en marxa la Comissió d’Investigació del cas Pegasus

ERC, JxCat i la CUP són conscients del risc que suposa que es debati públicament com han muntat la campanya del ‘CatalanGate’ i els punts foscos de la seva elaboració

Roda de premsa dels partits i organitzacions independentistes al Parlament europeu arran de la publicació de l'informe 'CatalanGate' de 'Citizen Lab'

El 10 de maig, la Mesa del Parlament va admetre a tràmit la proposta de resolució d’ERC, JxCat, la CUP i En Comú Podem per crear una comissió d’investigació del cas Pegasus sobre espionatge a independentistes catalans. Aquesta iniciativa va sorgir com a conseqüència de la publicació d’un informe del laboratori de recerca en tecnologia i drets humans Citizen Lab, dependent de la Universitat de Toronto, que, sota el nom de CatalanGate, denunciava que s’havia espiat telèfons mòbils i ordinadors de 65 persones vinculades al moviment independentista català amb els programaris maliciosos Pegasus i Candiru. Han passat tres setmanes i cap dels quatre grups polítics que van impulsar aquesta comissió d’investigació ha anunciat ni fet cap proposta perquè es posi en marxa.

En el cas d’En Comú Podem s’explica el poc interès en dinamitzar els treballs d’una comissió d’investigació concebuda per desprestigiar i criticar la gestió del govern espanyol en el qual hi estan representats. Més inexplicable és l’actitud dels tres partits independentistes que van organitzar una roda de premsa al Parlament europeu l’endemà que es fes públic el CatalanGate de Citizen Lab per anunciar nombroses accions judicials, bona part de les quals sí que han adoptat ja. A aquesta roda de premsa no hi va ser convidat En Comú Podem. Tota la pressa que han tingut ERC, JxCat i la CUP per portar el cas als jutjats els ha mancat al Parlament per avançar en el treball de la comissió d’investigació.

Una comissió d’investigació que analitzi les dades aportades pel CatalanGate i la forma com les ha aconseguit Citizen Lab pot deixar en evidència la manipulació política que hi ha hagut al darrera. Com han demostrat els 16 professors universitaris de diferents centres catalans, espanyols i internacionals, l’informe incorre en nombrosos errors, falsedats, contradiccions, ocultació de dades i manca de rigor científic. Aquests docents i científics estan encapçalats pel professor del departament de Ciència Política i Administració de la UNED i de la London School d’Economia i Ciència Política, José Javier Olivas. La seva compareixença, per exemple, dinamitaria la credibilitat de Citizen Lab i el seu informe.

Una altra de les persones que haurà de comparèixer a la comissió, si és que realment s’acaba creant finalment, és Elies Campo. L’expresidenta de l’Assemblea Nacional Catalana Elisenda Paluzie ha afirmat en diverses ocasions que el CatalanGate no hauria estat possible sense ell. Ronald Deibert, director de Citizen Lab, ha explicat que Campo va treballar a les seves ordres en l’elaboració d’aquest informe des del 2020 tot i que no el va contractar fins el mes de febrer passat. Elies Campo és un independentista que no va acabar la carrera de Tecnologia a La Salle, centre vinculat a la Universitat Ramon Llull, que inclou al seu currículum que ha treballat sis anys a Telegram Messenger, fet desmentit pel portaveu d’aquesta empresa. La parcialitat de la seva participació en aquest estudi suposadament acadèmic va quedar evidenciada l’1 d’octubre del 2017 quan va entrar, entre aplaudiments, una urna al Casinet d’Hostafrancs per la celebració del referèndum independentista.

D’altra banda, la comissió d’investigació no podrà amagar, com estan fent els mitjans de comunicació públics de la Generalitat i els de l’òrbita independentista, que l’espionatge sofert per algunes de les víctimes del cas Pegasus es deu a la seva relació amb misteriosos emissaris del Kremlin, un dels quals va arribar a oferir 10.000 soldats russos i una enorme quantitat de diners a canvi que el govern de la Generalitat convertís Catalunya en un paradís fiscal per quatre criptomonedes.

Molts dirigents dels partits independentistes pensen que és millor inventar-se qualsevol excusa per matar la comissió que passar pel tràngol que suposaria aguantar les crítiques que els plouran per haver organitzat un escàndol que els pot esclatar a la cara.  

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.