Xafogor

L’any 1723 les quatre estacions estaven millor definides que no pas ara -ara, s’empetiteixen els hiverns, s’ageganten els estius i es dilueixen les primaveres i les tardors-; l’escalfament del planeta, ja se sap. No sé si el desgavell hagués destarotat la música de Vivaldi. Benvinguts al Dragon Khan climàtic. Pugen i baixen i tornen a pujar les temperatures i, com deia la setmana passada l’exvicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, “gran bochorno -xafogor- en Sanxenxo”. La xafogor és aquell aire calent insuportable. També és un “neguit o sufocació produïda per alguna cosa que ofèn, molesta o avergonyeix”. L’incòmode visita del rei pròdig –Joan Carles I-, ofèn, molesta i avergonyeix. Celebro i comparteixo l’elegant i afilada acotació de la socialista. Després, però, quan de veritat toca investigar la monarquia, els socialistes acostumen a mirar cap a un altre cantó…

L’emèrit va fer coincidir el seu retorn a Espanya, dos anys després de sortir-ne esperitat, amb la campanya de la renda; venint d’un defraudador confés, un detall. Net de màcula (?), de dijous a dilluns passat, l’exrei va gallejar per terres gallegues i madrilenyes. Fins i tot es va permetre algun bany de multituds, amb visques, inclosos. I el que no hem vist… Si Berlanga o Valle-Inclán alcessin el cap… Gràcies a la inviolabilitat reial o a les giragonses judicials, l’emèrit eludia fa poc qualsevol responsabilitat. Ha posat el comptador a zero, i ja hi pot tornar.

Tot i fer-se els suecs, en aquesta bugada, el fill de Joan Carles i rei d’Espanya, Felip VI, i també el govern de Pedro Sánchez, han perdut uns quants llençols. La resposta de l’emèrit, quasi en temps de descompte, a la pregunta periodística sobre si aprofitaria la visita per donar explicacions, ho diu tot: “Explicacions de què?”, i riu. Queda clar que qui va ser rei se sent encara inviolable. De fet, probablement no li falta raó, a ulls de la justícia no ho ha deixat de ser mai. De què ha de donar explicacions doncs l’emèrit? Galdós igualment el vassallatge i el totum revolutum d’Alberto Núñez Feijóo, que lamenta que es qüestioni l’emèrit afirmant: “Després de 40 anys ja està bé de qüestionar la Constitució”. Per evitar que es posi en qüestió la monarquia, ja fa set anys que el CIS va excloure-la de les enquestes. Tret de la claca de Sanxenxo i d’un tros de dreta, la gent comença a estar tipa de la monarquia espanyola. A falta d’enquestes públiques, les privades així ens ho indiquen.

Després d’abraçar el fill, l’emèrit va retirar-se a la seva particular i luxosa Santa Elena, no sense amenaçar abans de tornar; es veu que a mitjans de juny hi ha una altra regata a Sanxenxo… Tornarà i no tornarà a donar explicacions. “De què?”…

(Visited 85 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari