Xafogor

L’any 1723 les quatre estacions estaven millor definides que no pas ara -ara, s’empetiteixen els hiverns, s’ageganten els estius i es dilueixen les primaveres i les tardors-; l’escalfament del planeta, ja se sap. No sé si el desgavell hagués destarotat la música de Vivaldi. Benvinguts al Dragon Khan climàtic. Pugen i baixen i tornen a pujar les temperatures i, com deia la setmana passada l’exvicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, “gran bochorno -xafogor- en Sanxenxo”. La xafogor és aquell aire calent insuportable. També és un “neguit o sufocació produïda per alguna cosa que ofèn, molesta o avergonyeix”. L’incòmode visita del rei pròdig –Joan Carles I-, ofèn, molesta i avergonyeix. Celebro i comparteixo l’elegant i afilada acotació de la socialista. Després, però, quan de veritat toca investigar la monarquia, els socialistes acostumen a mirar cap a un altre cantó…

L’emèrit va fer coincidir el seu retorn a Espanya, dos anys després de sortir-ne esperitat, amb la campanya de la renda; venint d’un defraudador confés, un detall. Net de màcula (?), de dijous a dilluns passat, l’exrei va gallejar per terres gallegues i madrilenyes. Fins i tot es va permetre algun bany de multituds, amb visques, inclosos. I el que no hem vist… Si Berlanga o Valle-Inclán alcessin el cap… Gràcies a la inviolabilitat reial o a les giragonses judicials, l’emèrit eludia fa poc qualsevol responsabilitat. Ha posat el comptador a zero, i ja hi pot tornar.

Tot i fer-se els suecs, en aquesta bugada, el fill de Joan Carles i rei d’Espanya, Felip VI, i també el govern de Pedro Sánchez, han perdut uns quants llençols. La resposta de l’emèrit, quasi en temps de descompte, a la pregunta periodística sobre si aprofitaria la visita per donar explicacions, ho diu tot: “Explicacions de què?”, i riu. Queda clar que qui va ser rei se sent encara inviolable. De fet, probablement no li falta raó, a ulls de la justícia no ho ha deixat de ser mai. De què ha de donar explicacions doncs l’emèrit? Galdós igualment el vassallatge i el totum revolutum d’Alberto Núñez Feijóo, que lamenta que es qüestioni l’emèrit afirmant: “Després de 40 anys ja està bé de qüestionar la Constitució”. Per evitar que es posi en qüestió la monarquia, ja fa set anys que el CIS va excloure-la de les enquestes. Tret de la claca de Sanxenxo i d’un tros de dreta, la gent comença a estar tipa de la monarquia espanyola. A falta d’enquestes públiques, les privades així ens ho indiquen.

Després d’abraçar el fill, l’emèrit va retirar-se a la seva particular i luxosa Santa Elena, no sense amenaçar abans de tornar; es veu que a mitjans de juny hi ha una altra regata a Sanxenxo… Tornarà i no tornarà a donar explicacions. “De què?”…

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.