La platja amb més microplàstics de Catalunya té bandera blava

La de Sant Sebastià és una de les més contaminades amb residus flotants i registra entre 1’4 i 2 materials per metre quadrat

Platja de Sant Sebastià (Ajuntament de Barcelona)
Platja de Sant Sebastià (Ajuntament de Barcelona).

Fa dues setmanes, la Fundació Europea d’Educació Ambiental (FEE) ha atorgat banderes blaves a quatre de les nou platges de Barcelona, distinció del bon estat de les aigües, la seguretat òptima per als banyistes i l’alt nivell de serveis. Una de les platges amb aquest distintiu internacional és també una de les més contaminades per residus plàstics a Catalunya.

La platja de Sant Sebastià, la més antiga i la més gran de la capital catalana, amb 660 metres de longitud, és una de les més contaminades amb microplàstics flotants, segons l’estudi de la revista científica ‘Environmental Research Letters’. Registra entre 1’4 i 2 residus per metre quadrat. La mitjana catalana oscil·la entre els 0’44 i 0’87.

L’estudi ha estat realitzat per membres del Grup de Recerca Consolidat (GRC) en Geociències Marines de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona i l’ONG Surfrider Foundation Europe. S’han recollit materials de més de 0’3 mil·límetres flotants entre octubre del 2020 i juny del 2021 a 12 platges catalanes, cinc de les quals a Barcelona.

Segons l’estudi, la platja Nova Icària de Barcelona és la segona més contaminada amb residus plàstics, amb 1’08 plàstics per metre quadrat en la superfície de l’aigua. El podi el completa la platja de Llevant amb el 0’60 de residus.

Les aigües més netes hi són a la Costa Brava. Les platges de Llançà, a Girona, només tenen entre 0’07 i 0’08 microplàstics per metre quadrat.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides