La Universitat de Toronto haurà d’aclarir si el fitxatge d’Elies Campo vulnera les seves normes ètiques

El memoràndum de 16 professors universitaris i científics que reclama una investigació independent del ‘Catalangate’ planteja 19 preguntes sobre el paper de l’independentista a ‘Citizen Lab’

El Comitè d'Ètica de la Universitat de Toronto, interpel·lat pel treball d'Elies Campo a 'Citizen Lab'

El departament que vetlla pel compliment dels principis ètics de la Universitat de Toronto haurà d’aclarir si els satisfà el treball de l’independentista català Elies Campo per un dels seus organismes, el laboratori de recerca en tecnologia i drets humans Citizen Lab. Aquest laboratori va publicar el passat 18 d’abril l’informe “CatalanGate. Àmplia operació de programari espia mercenari contra catalans utilitzant Pegasus i Candiru”. Campo s’ha presentat als mitjans de comunicació catalans com a coordinador d’aquest informe. Citizen Lab el va contractar l’1 de febrer com a fellow (col·laborador), però hi va estar treballant des de l’estiu del 2020.

Els contractes de la categoria de fellow a Citizen Lab poden durar tres, sis, nou o dotze mesos. Estan remunerats amb 5.000 dòlars dels Estats Units i les persones amb aquesta qualificació tenen dret a dietes d’entre 1.250 i 5.000 dòlars en funció de la durada del seu contracte. Campo, però, no deu tenir dret a aquestes dietes perquè després d’una llarga temporada als Estats Units s’ha instal·lat a Barcelona des de fa uns mesos.

Els 16 professors i científics d’una dotzena de centres universitaris que han enviat un Memoràndum a la Universitat de Toronto demanant que obri una investigació independent sobre el Catalangate de Citizen Lab plantegen un total de 19 preguntes sobre Elies Campo. Posen en dubte que la seva col·laboració amb el laboratori canadenc hagi respectat els principis ètics de la Universitat de Toronto. Una de les destinatàries del memoràndum és Rachel Zand, directora de l’Oficina de Supervisió i Compliment de la Recerca Ètica de la Universitat de Toronto.

El passat 11 de maig, sis eurodiputats de Ciutadans van enviar una carta amb 32 preguntes a Rachel Zand i cinc directius més de la universitat canadenca sobre incògnites plantejades pel CatalanGate de Citizen Lab. La carta de resposta a aquestes preguntes la va signar, dos dies després, el responsable d’aquest laboratori, Ronald Deibert. La insatisfacció per les seves explicacions és la que ha motivat l’elaboració del memoràndum que ara és sobre la taula del departament d’ètica de la Universitat de Toronto.

Entre les 19 preguntes que han de respondre els responsables de vetllar pel comportament ètic de l’administració de la universitat canadenca hi ha la demanda d’una explicació del perquè Citizen Lab no va contractar Elies Campo fins el febrer del 2022 quan hi treballava des de feia un any i mig. També els demanen si “mentir al currículum laboral es considera un incompliment del codi ètic de la Universitat de Toronto”. Campo inclou al seu currículum que va treballar des del setembre del 2015 fins el desembre de l’any passat a Telegram Messenger però el portaveu d’aquesta empresa, Remi Vaughn, va informar a EL TRIANGLE que mai no l’han contractat i encara menys com a responsable de cap departament, com ell s’ha presentat sovint en entrevistes als mitjans de comunicació. Així mateix, demanen “si amagar interessos polítics i personals” vulnera aquest codi ètic. Elies Campo va fer campanya pel referèndum sobre la independència de Catalunya de l’1 d’octubre del 2017 i es va tancar al col·legi electoral del Casinet d’Hostafrancs la nit anterior a la consulta. A més, va difondre un vídeo on se’l veia entrant una urna al Casinet i la fins ara presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha declarat públicament que sense Campo el CatalanGate no hauria estat possible.

El Memoràndum de 22 planes enviat a la Universitat de Toronto també demana quina mena de formació van fer a Elies Campo, tenint en compte que Ronald Deibert va dir que no tenia habilitat especial, perquè van confiar en algú que no té cap carrera universitària acabada i que estava sent investigat per la justícia espanyola, si sabien que feia d’intermediari entre JxCat i ERC i Citizen Lab, i si no els va parlar dels emissaris russos que oferien el seu suport a la independència de Catalunya. Acaba preguntant si “es va informar a la junta d’Investigació Ètica que el treball de camp del Citizen Lab a Catalunya podria interferir en el treball legítim dels serveis de seguretat espanyols per defensar el país de la ingerència russa”.

Aquest cop, Rachel Zand no pot traspassar a Ronald Deibert la responsabilitat de respondre aquestes qüestions. El grup de docents universitaris, que encapçala el professor del departament de Ciència Política i Administració de la UNED i de la London School d’Economia i Ciència Política, José Javier Olivas, i al que s’ha sumat l’ex-president del Centre Superior d’Investigacions Científiques, César Nombela, espera la seva resposta.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.