15 professors d’universitat demanen que la de Toronto faci una investigació independent del ‘CatalanGate’ de ‘Citizen Lab’

Recullen en un memoràndum de 22 planes la manca de rigor científic i les contradiccions, silencis, errors i falsedats del seu ’informe sobre l’espionatge a 65 independentistes

Infografia inclosa en l'informe 'CatalanGate' sobre espionatge telefònic a independentistes realitzats per 'Citizen Lab'

Quinze professors d’una dotzena de centres universitaris han fet arribar, aquest 20 de maig, una carta a la Universitat de Toronto demanant-li que encarregui una investigació independent sobre l’informe batejat com a CatalanGate que va donar a conèixer, el passat 18 d’abril, el laboratori de recerca en tecnologia i drets humans Citizen Lab. Aquest laboratori forma part de la Escola Munk d’Afers Globals i Polítiques públiques, que depèn de la Universitat de Toronto. Els professors justifiquen la seva petició acompanyant la carta d’un memoràndum de 22 planes en el qual recullen les contradiccions, silencis, errors i falsedats i la manca de rigor científic que han detectat en l’informe i en les respostes que va donar l’investigador principal de Citizen Lab, Ronald Deibert, a les 32 preguntes sobre el seu CatalanGate que van plantejar sis eurodiputats de Ciutadans a la Universitat de Toronto en una carta enviada el passat 11 de maig.

L’informe de Citizen Lab es va pujar al seu web el mateix dia que la revista The New Yorker publicava un llarg article signat per Ronan Farrow amb dades exclusives incloses en aquest treball i algunes inexactituds sobre la política i la història de Catalunya. Citizen Lab el va titular “CatalanGate: Àmplia operació de programari espia mercenari contra catalans que utilitzen Pegasus i Candiru”. I a la seva entradeta s’hi llegia: “Citizen Lab, en col·laboració amb grups de la societat civil catalana, ha identificat almenys 65 persones atacades o infectades amb programari espia mercenari, entre membres del Parlament Europeu, presidents catalans, legisladors, juristes i membres d’organitzacions de la societat civil”. Aquest informe ha encapçalat la web de Citizen Lab durant un mes.

Analitzat l’informe i l’apartat amb infografies sofisticades que l’acompanya, els professors universitaris arriben a la conclusió en el seu memoràndum que  “donada la manca de rigor científic i la gravetat de les qüestions metodològiques i ètiques assenyalades en aquest document, es recomana una investigació independent dels processos d’investigació per assegurar-se que possibles errors o mala praxis no tinguin impactes negatius no desitjats en tercers ni embrutin l’excel·lent reputació de la Universitat de Toronto”.

Els arguments en què basen aquesta petició passen pel confús paper que ha realitzat en la investigació de Citizen Lab l’independentista Elies Campo, que tot i falsejar el seu currículum fent-se passar per treballador o, fins i tot, dirigent de Telegram, va ser una peça clau en la recerca i el laboratori canadenc el va acabar contractant tres mesos abans de publicar el seu CatalanGate, la negativa a informar sobre les persones a les quals s’ha analitzat els seus telèfons mòbils o a permetre que es comprovi la fiabilitat de les seves conclusions. També volen saber perquè es va decidir iniciar una investigació sobre l’espionatge a independentistes catalans quan no n’apareix cap entre els posseïdors dels 50.000 telèfons que les associacions Amnistia Internacional i Forbidden Stories van denunciar que havien estat espiats amb el programari maliciós Pegasus. Només el telèfon d’un periodista espanyol apareixia entre els 50.000 inclosos en aquesta informació. Era el de Luis Cembrero, que no forma part del món independentista.

Altres qüestions que volen que s’aclareixin els professors que s’han adreçat a la Universitat de Toronto són perquè no hi ha cap referència a que algunes de les persones que es presenta com a víctimes de l’espionatge estaven sent investigats per la justícia espanyola ni tampoc s’al·ludeix en cap moment a les relacions entre algunes d’elles amb emissaris russos implicats en temptatives de desestabilitzar països europeus o el conjunt de la Unió Europea. De fet, pregunten a la Universitat de Toronto “si troba lícit interferir en les maniobres russes per desestabilitzar Europa” avisant interlocutors de sospitosos personatges d’aquest país que estaven sent espiats per ordre judicial.

La carta i el memoràndum van adreçats a Lorraine E.Ferris, vicepresidenta associada del departament de Supervisió i Compliment de la Investigació, de la Universitat de Toronto. Ella és la que va derivar les 32 preguntes dels eurodiputats de Ciutadans a Ronald Deibert, investigador sènior de Citizen Lab. També n’han enviat còpia a set directius més de la Universitat  de Toronto, a tres eurodiputats que formen part del comitè del Parlament europeu que investiga l’espionatge realitzat amb el programari Pegasus i als esmentats eurodiputats de Ciutadans. El professor del departament de Ciència Política i Administració de la UNED i de la London School d’Economia i Ciència Política, José Javier Olivas, encapçala el llistat de professors que demanen que la Universitat de Toronto posi en marxa una investigació independent del CatalanGate de Citizen Lab. Entre els quinze firmants hi ha professors de les Universitats de Barcelona, Màlaga, Granada, Saragossa, Leiden i Bucarest, de la Queen Mary University de Londres, l’Institut Elcano, l’IE Business School de Madrid o l’Institut de Recerca Política de Bangladesh.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.