PSC, ERC, Junts i comuns a prop d’un pacte lingüístic sense percentatges de castellà a l’escola

Les direccions de les formacions polítiques han de ratificar o rebutjar l'acord que actualitzaria el model lingüístic escolar

Alumnes a l'escola (Pixabay)
Alumnes a l'escola (Pixabay).

PSC, ERC, Junts i comuns podrien estar a un pas de materialitzar el pacte lingüístic que tracti de donar resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Després de setmanes enquistats a un camí sense sortida, els negociadors de les formacions haurien pactat una nova proposició de llei que oficialment es diria “sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials a l’ensenyament no universitari” i es debatria els pròxims dies a les direccions dels partits.

Segons El Periódico de Catalunya, que ha tingut accés al text, la norma no estableix cap percentatge per a cada llengua. El mateix mitjà ha afirmat que la proposició de llei ha estat signada pels quatre negociadors: Alícia Romero (PSC), Marta Vilalta (ERC), Mònica Sales (Junts) i David Cid (En Comú Podem).

La decisió dels centres

Si s’aprovés la llei només tindria tres articles i dues disposicions addicionals. “El català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu i la d’ús normal en l’acolliment de l’alumnat nouvingut”, es llegeix a l’article 2. “El castellà és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre, d’acord amb els criteris que s’estableixen a l’article 3”, afegeix.

Els criteris donarien llibertat als centres educatius d’ensenyament no universitari per decidir quin percentatge impartir en català i en castellà. “La determinació de la presència de les llengües oficials a l’ensenyament ha de tenir en compte la situació sociolingüística general, la dels centres i el seu entorn, els objectius de normalització lingüística i l’evolució del procés d’aprenentatge lingüístic, oral i escrit, d’acord amb els instruments de control, avaluació i millora de les competències lingüístiques. L’abast d’aquesta presència ha de determinar-se exclusivament amb criteris pedagògics i des d’un abordatge global, integrador i de transversalitat curricular que inclogui tots els recursos d’aprenentatge, també els de caràcter digital”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.