PSC, ERC, Junts i comuns a prop d’un pacte lingüístic sense percentatges de castellà a l’escola

Les direccions de les formacions polítiques han de ratificar o rebutjar l'acord que actualitzaria el model lingüístic escolar

Alumnes a l'escola (Pixabay)
Alumnes a l'escola (Pixabay).

PSC, ERC, Junts i comuns podrien estar a un pas de materialitzar el pacte lingüístic que tracti de donar resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Després de setmanes enquistats a un camí sense sortida, els negociadors de les formacions haurien pactat una nova proposició de llei que oficialment es diria “sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials a l’ensenyament no universitari” i es debatria els pròxims dies a les direccions dels partits.

Segons El Periódico de Catalunya, que ha tingut accés al text, la norma no estableix cap percentatge per a cada llengua. El mateix mitjà ha afirmat que la proposició de llei ha estat signada pels quatre negociadors: Alícia Romero (PSC), Marta Vilalta (ERC), Mònica Sales (Junts) i David Cid (En Comú Podem).

La decisió dels centres

Si s’aprovés la llei només tindria tres articles i dues disposicions addicionals. “El català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu i la d’ús normal en l’acolliment de l’alumnat nouvingut”, es llegeix a l’article 2. “El castellà és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre, d’acord amb els criteris que s’estableixen a l’article 3”, afegeix.

Els criteris donarien llibertat als centres educatius d’ensenyament no universitari per decidir quin percentatge impartir en català i en castellà. “La determinació de la presència de les llengües oficials a l’ensenyament ha de tenir en compte la situació sociolingüística general, la dels centres i el seu entorn, els objectius de normalització lingüística i l’evolució del procés d’aprenentatge lingüístic, oral i escrit, d’acord amb els instruments de control, avaluació i millora de les competències lingüístiques. L’abast d’aquesta presència ha de determinar-se exclusivament amb criteris pedagògics i des d’un abordatge global, integrador i de transversalitat curricular que inclogui tots els recursos d’aprenentatge, també els de caràcter digital”.

(Visited 116 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari