Incertesa en les refugiades ucraïneses per la manca d’informació de les administracions

Aquest col·lectiu de dones que han fugit de la guerra denuncien assistència mèdica insuficient

Els recursos que el Govern central i les diverses comunitats han posat en marxa per garantir una acollida digna a les refugiades ucraïneses no estan complint les expectatives. La Creu Roja és la principal organització encarregada de gestionar i oferir l’atenció bàsica a aquest col·lectiu arreu d’Espanya, però els professionals que la formen i els serveis socials estan desbordats, fet que repercuteix de ple en les refugiades.

Segons han explicat a EL TRIANGLE diverses dones ucraïneses que fa tres mesos que van arribar a Catalunya, avui dia encara no han obtingut el NIE ni la targeta sanitària, sinó que tenen les dades apuntades en papers; no disposen de traductors, de manera que les mateixes refugiades s’han d’ajudar entre elles per fer-se entendre; i la Creu Roja no els dona respostes ni explicacions.

Les ucraïneses, que volen mantenir l’anonimat, afirmen que l’organització ha passat d’anar diàriament a presentar-se a alguns dies a la setmana, i asseguren que la majoria de la informació sobre els llocs on adreçar-se l’han obtingut a través de grups que la mateixa comunitat d’ucraïnesos ha creat a les xarxes socials. “Som refugiades, no sabem quins drets tenim ni ens expliquen res, només signem papers”, lamenta una dona en conversa amb EL TRIANGLE.

També expliquen que la Creu Roja no sempre els dona targetes gratuïtes per al transport públic, i que mai els porten tot el que demanen. Afirmen que els falten compreses, crema solar, pasta de dents… I que han de comprar-ho elles mateixes, malgrat que encara es troben en la primera fase d’acollida, en la qual les administracions s’han de fer càrrec de les seves necessitats bàsiques.

En relació amb l’atenció sanitària, les refugiades asseguren que, a més de no comptar amb traductors, no les atenen correctament. Una dona explica que, dies després de dur la seva filla al CAP i que li receptessin paracetamol, una ambulància va haver-se d’endur la menor; mentre que la mare d’una nena de 12 anys operada dos cops a Ucraïna i amb problemes de salut s’ha vist obligada a recórrer a entitats religioses perquè al CAP no feien res per la seva filla. Altres refugiades asseguren que fa setmanes que esperen que els facin proves mèdiques.

Ni psicòlegs ni escolarització

Les administracions públiques asseguren que s’ofereix assistència psicològica i jurídica a les ucraïneses refugiades, però les dones amb qui ha contactat EL TRIANGLE expliquen que el psicòleg de la Creu Roja va aparèixer per primer cop dos mesos després d’arribar a Catalunya, i que en lloc de realitzar un seguiment individual per atendre les necessitats de cada persona, fan teràpia grupal de tant en tant.

Pel que fa a l’assistència jurídica, l’especialista en la matèria de la Creu Roja va presentar-se per primer cop la setmana passada, expliquen les refugiades, i no va poder respondre pràcticament a cap dels dubtes que tenien. “Només volem que ens diguin alguna cosa, encara que sigui que no tenen informació”, manifesta una de les dones ucraïneses.

Les refugiades no saben quan obtindran la documentació oficial, quins drets tenen ni on es poden dirigir per aconseguir feina o seguir cursant els seus estudis, i lamenten que els membres de la Creu Roja no tinguin respostes. Assenyalen, a més, que no estan rebent classes de castellà ni de català, només per part dels voluntaris que s’ofereixen.

L’escolarització dels infants refugiats tampoc està arribant a tots els nens, i les seves mares es queixen que n’hi ha molts que fa mesos que no van a l’escola. Les refugiades expliquen que, mentre que alguns nens sí que tenen classes online amb els seus professors d’Ucraïna, altres encara no han aconseguit plaça a cap escola, malgrat que fa diversos mesos que van arribar a Catalunya. Només queda un mes perquè s’acabi el curs escolar, i les refugiades tampoc saben si tindran la possibilitat de dur els seus fills a casals d’estiu.

(Visited 157 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari