El rei Joan Carles aterra a Vigo 655 dies després d’abandonar Espanya

L'emèrit passarà uns dies a Sanxenxo amb amics i regates i dilluns visitarà la Zarzuela i el rebrà Felip VI

Joan Carles I, a la seva arribada a l'aeroport de Vigo
Joan Carles I, a la seva arribada a l'aeroport de Vigo

El rei Joan Carles ha tornat a Espanya després de gairebé dos anys a Abu Dhabi. L’emèrit ha aterrat a Vigo cap a un quart de vuit del vespre, enmig d’una gran expectació mediàtica. Feia 655 dies que l’emèrit no trepitjava territori espanyol, d’ençà que va marxar l’estiu del 2020, quan la Fiscalia va obrir diverses investigacions per esbrinar si podria haver comès algun delicte relacionat amb el cobrament de comissions il·legals i haver evadit impostos.

Un cop tancades aquestes investigacions, el monarca torna a Espanya, i ho fa a la localitat gallega de Sansenxo i després viatjarà fins a Madrid, on està previst que es reuneixi amb el seu fill i actual rei, Felip VI. La reunió serà dilluns a la Zarzuela, on també hi haurà la reina Sofia i altres membres de la família reial.

La tornada del rei emèrit a Espanya continua provocant malestar dins del govern espanyol. I ja no només són crítics des d’Unides Podem. Des del PSOE no són tan bel·ligerants, però més d’una veu d’entre els ministres ha valorat que Joan Carles hauria de donar explicacions.

Una d’elles ha estat la de la vicepresidenta primera, Nadia Calviño. Ha afirmat, en una entrevista a la Cadena SER, que els últims anys s’han conegut “informacions que són molt inquietants”: “Tots els ciutadans espanyols mereixen una explicació”. En termes similars s’ha pronunciat la ministre de Justícia, Pilar Llop.

Per la seva banda, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha insistit que el rei emèrit ha de rendir comptes a la ciutadania després del seu comportament “sens dubte qüestionable”, ja que ho veu necessari per a la “dignificació” de la Casa del Rei.

Pere Aragonès també ha criticat aquest dijous el retorn del rei emèrit. El president de la Generalitat ha dit que aquesta tornada “contrasta” amb l’exili dels eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Segons Aragonès, el rei emèrit hauria “d’assumir les seves responsabilitats”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.