Llum verda a la llei d’avortament

S'aprova l'avantprojecte, que recupera el dret d'avortar sense permís dels pares a partir dels 16 anys

Irene Montero

Llum verda a la futura llei de l’avortament. El Consell de Ministres ha aprovat l’avantprojecte, que comença tot el camí fins que s’aprovi definitivament al Congrés dels Diputats. La llei recupera el dret a l’avortament sense permís dels pares a partir dels 16 anys, que el PP havia eliminat, i les pastilles anticonceptives tornaran a estar cobertes per la Seguretat Social. A més, per primera vegada s’inclouen baixes per regles doloroses i permisos a partir de la setmana 39 d’embaràs.

A banda que les menors de 16 i 17 anys puguin avortar lliurement, l’avantprojecte de llei també elimina els tres dies de reflexió obligatoris i garanteix que es pugui fer a l’hospital públic més proper al domicili. Per això, crearà un registre d’objectors de consciència, com ja passa amb la llei de l’eutanàsia.

La norma també estableix que els centres sanitaris distribueixin gratuïtament la pastilla de l’endemà, que ara costa 20 euros a les farmàcies, i que les anticonceptives tornin a estar cobertes per la Seguretat Social.

Com s’ha anunciat en els últims dies, les dones amb regles doloroses i incapacitants podran demanar la baixa laboral sense límit de dies, que assumirà íntegrament l’estat. Aquestes baixes no requeriran un període mínim de cotització, a diferència de les comunes.

També s’incorpora la baixa a partir de la setmana 39 d’embaràs, que no consumirà cap dia del permís de maternitat de després del part.

Pel que fa a la gestació subrogada, continuarà sent il·legal a l’estat espanyol i passarà a considerar-se un delicte de violència contra la dona. Per ara, però, no hi haurà canvis amb la que es faci a l’estranger, que es mantindrà en els llimbs legals. Finalment, també n’ha quedat fora la rebaixa de l’IVA de les compreses, tampons i copes menstruals.

(Visited 47 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari