Laporta es veu obligat a aportar la solució Bartomeu per a salvar l’exercici

Forçat per la seva mala gestió econòmica, ara ha de precipitar la venda de BLM, que va heretar sanejada i rendible, per sota del seu valor i sense opció de recompra

Un consorci format per Fanatics i Investindustrial entrarà a formar part del negoci del retail del FC Barcelona comprant el 49% de les accions de BLM (Barça Licensing & Merchandising) per una quantitat d’aproximadament 200 milions, suficient per a evitar la catàstrofe sobrevinguda després de l’arribada de Joan Laporta a la presidència del club, fa exactament un any i dos mesos.

Confirmant les pitjors expectatives de la seva gestió, Joan Laporta ha perdut pel camí a Messi, Griezmann i probablement també a Dembélé, que si han de comptabilitzar-se com a part de les desgràcies registrades en aquest curt període del mandat és per la senzilla raó que en el seu missatge electoral i proclames posteriors figuraven com a actius d’enorme rellevància i transcendència a retenir i posar en joc a favor del Barça.

A partir d’aquest canvi d’estratègia, si és que n’hi ha hagut en algun moment amb un cert sentit de club i de futur, l’equip no sols no ha guanyat res aquesta temporada, sinó que li ha afegit 100 milions en fitxatges -cap crack- al tancament de 481 milions en vermell de l’anterior temporada.

L’exploració d’altres solucions com el fons CVC, una alternativa a l’enorme llast del deute amb Goldman Sachs o altres recursos propis dels repetidament promesos o suggerits des de la presumpta imaginació i capacitat de la junta de Joan Laporta, no han aparegut ni tampoc s’esperen.

En realitat, han caigut al profund pou de les decepcions i l’oblit, que no de la indignació, com hauria de ser si no fos per les dosis diàries d’anestèsia mediàtica del laportisme, els fitxatges de les estrelles de nova generació, especialment la d’Erling Haaland, el golejador noruec que ja ha signat pel Manchester City.

Laporta va anunciar no poques vegades la seva enorme confiança i determinació a fitxar-lo, fins que les seves pròpies actuacions, principalment engreixar amb una fúria obsessiva i irracional les pèrdues del club, li van propinar un directe al fetge i un altre a la mandíbula que el van deixar KO, tombat a la lona i pot ser que fins i tot amb la necessitat afegida de vendre algun dels seus pocs futbolistes amb mercat.

Finalment, doncs, per a salvar la temporada, Joan Laporta no ha tingut una altra sortida que recórrer a una de les solucions proposades per Josep Maria Bartomeu quan, en dimitir a la fi d’octubre del 2021, va deixar avançada una proposta de venda del que va denominar Barça Corporate, en el seu moment concebut com un paquet d’aquelles activitats que no són pròpies d’un club de futbol, com la producció audiovisual (Barça Studios), la comercialització de samarretes i marxandatge (BLM), les escoles (Barça Academy) i la gestió del coneixement (Barça Innovation Hub).

L’anterior junta va preveure en aquell moment, nou mesos després del tancament dels estadis i la caiguda a zero del turisme, que l’efecte demolidor d’una temporada sencera en aquestes condicions de pandèmia, com es presumia que fos la 2020-21, requeria l’adopció de mesures excepcionals.

Es van fixar diversos objectius, el primer la reducció del 20% de la massa salarial, preferentment mitjançant un acord amb les plantilles professionals, un substancial estalvi en l’estructura associada a l’explotació del Camp Nou en partits, restauració i Museu i també comercial, i la venda d’aquest Barça Corporate.

La idea inicial era pel pack sencer a una empresa amb suficient experiència i capacitat per a actuar com a partner especialitzat en les quatre àrees.

Indubtablement, la més valuosa i rendible línia de negoci provenia de BLM, societat 100% propietat del FC Barcelona, que havia aconseguit amb un gran esforç i continus litigis amb Nike assumir la venda de samarretes i tot el marxandatge i retail no sols online, sinó també com a propietària de la Megastore del Camp Nou i d’una sèrie de Botigues com la de la Rambla, impulsada des de BLM.

Els excel·lents resultats de la campanya 2019-20, malgrat els tres mesos i mig de confinament, parlaven per si sols de l’encert d’aquesta estratègia basada en el fet que ningú té més interès a vendre productes blaugrana que el propi club mentre que per a Nike era només una més de les seves àrees de negoci.

BLM era l’esquer de Barça Corporate, la joia de la corona, per més que a la pròpia junta de Bartomeu li sàpigues prou greu haver de compartir el seu tresor de més valor.

La junta successora de Joan Laporta va tancar aquesta solució en un calaix, va menysprear i va rebutjar els fons de CVC i es va asseure a esperar el final de la seva primera temporada de mandat sense vetllar pels interessos del club. Al contrari, es va inventar provisions i va decidir amortitzar jugadors anticipadament per a engreixar les pèrdues.

Va ser un error de càlcul sense precedents que només va començar a percebre una vegada tancats els números amb la fatal decisió afegida de reduir i ocultar pèrdues per COVID. LaLiga de Javier Tebas va advertir molt seriosament a Laporta que no anés per aquest camí, perquè afectaria tràgicament el seu marge salarial (avui negatiu en 144 milions), i que tingués en compte el Decret COVID del Govern que emparava aquestes pèrdues com a no exigibles en una acció de responsabilitat.

Laporta, instal·lat en aquest núvol antiBartomeu que el va portar a la presidència, va continuar pensant que com més mal li continués fent a l’anterior junta millor li aniria a ell. La desfeta estava garantida en tots els ordres: econòmic, financer, patrimonial i esportiu.

Així i tot, després dels primers avisos, ja va introduir en l’assemblea ordinària del 2020 l’aprovació per a la venda de Barça Studios en una maniobra prudent encara que convençut que no faria falta finalment recórrer aquest recurs.

A mig exercici, quan va començar a veure-li les orelles al llop, Laporta es va adonar que ni Barça Studios ni BLM havien seduït a cap comprador i, aprofitant que totes dues àrees estaven en mans d’executius validats per Ferran Reverter, l’exCEO, va fer fora del club als seus responsables. Calia començar de nou de zero.

Ara, l’evidència d’un forat de 100 milions (o més) obliga Laporta a córrer, al límit i sota pressió, a la venda de l’únic negoci llaminer, amb dos condicionants negatius: es tancarà per un valor inferior al que tindria realment i sense la possibilitat que el FC Barcelona pugui recuperar BLM mai més. D’una altra forma, és clar, el valor de venda de BLM estaria per sota del que Joan Laporta necessita immediatament.

Negociar sense perspectiva, sense visió i amb urgència és el que té. Això sense comptar amb què, a partir de la següent temporada, els beneficis de BLM es reduiran a la meitat.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.